Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån/GP

Det saknar Häcken för att vinna SM-guld

Häcken har egentligen allt. Spelare, ledare, talang, tålamod, pengar, helhetstänk, historik och ett begynnande förakt mot förluster. Om det inte vore för publiksiffrorna.

Jag snöade in på det under Peter Gerhardssons sista säsonger, att det mellan varven blev lite mycket prat om prestation och för lite snack om resultat. Som att bra prestationer ursäktar dåliga resultat?

För mig är elitverksamhet resultat.

En förening är dess titlar.

Pokaler ger respekt, som ger attraktion, som ger publik.

Det är en snårig och inte helt logisk resa BK Häcken är ute på. 

Jag fick äran att intervjua Mr Häcken, Tomas Ohlsson, inför hans sista hemmamatch efter 40 år som anställd i Hisingsklubben.

Han var mäkta stolt över vad 77-åringen uppnått, alltifrån tron på och det idoga utvecklingsarbetet med Gothia cup, entreprenörsandan, ungdomsarbetet och den allra första seniortiteln efter cupvinsten mot Malmö FF 2016. 

Men skon klämde.

Han kunde inte dölja det.

Publiktillströmningen.

I våras bevakade jag föreningens årsmöte och citerade klubbdirektören Dennis Andersson när han talade om 5 000 åskådare per match som mål.

”Det är en hygienfaktor. Vi kan inte vara med och kriga om SM-guld om vi inte har 5 000 på läktarna som stöder oss. Vi måste öka vår baspublik”, menade Andersson och fortsatte.

”Vi vill bli en familjearena, vi skall inte ha bus och stök, vi skall inte ha illegal pyroteknik, skall vara Sveriges tryggaste elitarena, där fotbollsintresserade på Hisingen är vår huvudmålgrupp.”

Publiksnittet för 2017 landar på blygsamma 2 996. Publiken är den enda parameter där Häcken är sämst i serien och där siffran är lägre än i fjol – trots sportsliga framgångar. 

Detta måste bli föremål för ett större arbete under vintern.

Tomas Ohlsson suckade djupt när vi talade om detta.

”Det är ett jäkla bekymmer. Jag vet inte vad beror på. Vi har hållit på med det i 20 år. Om någon kan säga vad som är rätt eller fel i det så välkomnar jag honom eller henne.”
Tills vidare kan han och övriga Häckenfantaster glädjas åt följande:

Föreningen har ingen enda Göteborgsförening före sig i seriesystemet för andra gången i klubbens historia.

4-0 på Bravida Arena i våras är klubbens största seniorseger mot IFK Göteborg. 

Det finns i eftermiddag goda chanser till en andra SM-medalj genom tiderna.

BK Häcken har allsvenskans högsta soliditet, 59 miljoner i eget kapital och 60 miljoner i likvida medel. Föreningen saknar lån och budgeterar medvetet med miljonunderskott de närmaste åren för att uppnå det tidigare onämnbara: SM-guld. 

Här kan bara Malmö FF som kan konkurrera, samma Malmö FF som i eftermiddag blir sista hindret på vägen mot 52 poäng och kvalplats till Europa League. 

För det krävs även att Kalmar FF och Jönköping ”gör sitt” mot Djurgården och Östersund. 
Beslutet att ta in Mikael Stahre som tränare var möjligen kontroversiellt internt, men korrekt utifrån klubbens mål.

Stahre är en vinnare. Han hatar att förlora. Hans spelare hatar att förlora. Därför kommer de till slut ha vunnit de där 18 eller 19 matcherna som krävs för ett guld. 
Jag har det på känn.

Plus:

Daleho Irandust, Kevin Ackermann, bröderna Andersson, Egzon Binaku, Lucas Hedlund och Gustav Berggren. Framtidsspelarna fortsätter att välja, utvecklas och göra avtryck i Häckentröjan. 

Minus:

Häcken släppte in tio av totalt 27 mål i årets allsvenska under fem svettiga dagar andra halvan av september. Först fyra mot IFK Norrköping, sedan sex mot AIK. Det går alltid att fundera på vad som egentligen hände där och vad som hänt om det inte hänt.