Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/22

Det okända landslaget – hur många känner du igen?

Det är bara 151 dagar mellan matcherna, men också 35 år, 458 landskamper och 70 mål. I kvällens VM-kval mot Frankrike återstår bara tre spelare från sommarens EM-premiär mot Irland.…– Vi har inget att förlora – bara att köra på, säger en av dem, lagkaptenen Andreas Granqvist.

Ta en titt på spelarna här ovan. Åtta i startelvan är nya – och handen på hjärtat: Visst bommar du ett och annat ansikte? 

Om Janne Andersson inte gör några sista-minuten-ändringar i den elva som i kväll ställs mot EM-finalisten Frankrike innebär VM-kvalet tävlingsdebut från start för två (Ludwig Augustinsson och Jakob Johansson) där ytterligare tre spelare har färre än tio A-landskamper.

Ett historiskt orutinerat svenskt landslag i en exceptionellt tuff utmaning. 
– Skall vi få med oss ett bra resultat härifrån krävs att alla ligger på personbästanivå, säger den svenske förbundskaptenen, vars lag har tagit sju poäng av nio möjliga. 
– Vi har fått en bra start, med många nya unga spelare, killarna har presterat väldigt bra, varit väldigt lyhörda och mottagliga för instruktioner, säger han. 

Endast tre spelare – Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg – återstår från EM-premiären, där Sverige spelade 1–1 mot Irland på Stade de France utan att skjuta ett enda eget skott på mål.  

En av de nya är Emil Krafth, högerbacken.

– Nu är Lustig skadad och jag spelade senaste matchen. Så det är klart att man har förhoppningar att spela. Man är aldrig 100 procent, det känns väl lite mer nu, säger han. 
Ludwig Augustinsson konkurrerar med Oscar Wendt om vänsterbacksplatsen.
– Jag har inte så mycket rutin. Det är i sådana här matcher man får rutin. Jag tycker att jag har visat i Champions League att jag kan spela på den nivån, säger han.

Jakob Johansson förväntas starta på det centrala mittfältet, i så fall tävlingsdebut i A-landslaget.
– Man känner att man är en i gänget, en av mittfältarna som är med och fajtas om en plats. Det är klart att man inte känner sig så långt borta, sade han tidigare i veckan. 

Kan det bli en matchbild som skulle passa dig, tror du?
– Jag har sagt det tidigare. Mina styrkor ligger i det defensiva. Mot Frankrike borta faller det sig ganska naturligt att vi kommer få jobba mycket med försvarsspelet och det defensiva. Det är ingen nackdel för mig.

Andreas Granqvist rankar Frankrike som ett av världens tre bästa lag.

– Det kommer nog vara en av de tuffaste uppgifterna för egen del. Samtidigt en match vi ser fram emot. Det är bara att gå ut och njuta, säger Andreas Granqvist. 

Vad är viktigt för de nya att tänka på?
– Det är mer eller mindre bara att gå ut och spela sitt eget spel, njuta av att möta Frankrike i Frankrike.