Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sebastian Ohlsson. Bild: MATHIAS BERGELD

Det "nya" IFK Göteborg börjar ta form

För nya IFK Göteborg är tydlighet ett nyckelord, fyrbackslinje en grund och inläggsspel en metod.
– Det är ju inte dåligt att slå inlägg. Alla lag slår inlägg, Real slår inlägg, de vann Champions League, säger Sebastian Ohlsson.

Han är en av de spelare som kan komma att påverkas allra mest av IFK Göteborgs nya sätt att spela fotboll. Lite rakare, lite mer direkt – och framför allt ännu tydligare.

Där Giorgij Charaisjvili höll till på vänsterkanten under tisdagens träning på Kamratgården tog Sebastian Ohlsson bredd till höger. Hela tiden redo att ta emot och slå inlägg med ett tillslag.

– Slår man inlägg skapar man större ytor även nästa gång, kanske genom att hitta instick. Jag tycker ändå att vi har slagit inlägg under året, men vi har kanske inte varit så tydliga. Det kan vara svårt för anfallarna att veta, säger Sebastian Ohlsson, som mestadels har varit ytterforward.

– I dag ser vi ”Tobbe” (Hysén) och Sargon (Abraham). Tobbe är extremt bra på att hitta sina ytor. Det man ser i dag är att när han ser tydlighet från oss (yttrar) och vet att bollen kommer, då är han mästare på att hitta de rätta ytorna, menar Ohlsson.

Precis som under måndagen ansvarade Hannes Stiller för mittfältare och anfallare, medan Hjalmar Jonsson instruerade försvarsspelarna. Poya Asbaghi övervakade helheten. Det var tydlighet, 4-4-2 och mycket inläggsspel.

LÄS MER: Jag tycker mig känna igen vad jag ser

"Kan lära sig mycket av det"

Efteråt funderade Sebastian Ohlsson kring det.

– Det är väl en av delarna vi behöver bli bättre på. Bli mer tydliga, att anfallaren vet när bollarna ska in. Det är ju inte dåligt att slå inlägg. Alla lag slår inlägg, Real slår inlägg, de vann Champions League. Så man får lite variation.

Vi som stod vid sidan hörde ordet "tydlighet" ofta under träningen?

– Anfallaren skall veta när den (bollen) kommer in, så att de kan tajma på ett bra sätt. Har man läge skall man smälla in den.

Någon annan analys av hur Hjalmar och Hannes närvaro har förändrat träningarna hittills?

– Det har gått så kort tid så det är svårt att säga. Det är två bra tränare, de kan mycket. Det vet jag eftersom min bror (Samuel) har pratat gott om dem i U-truppen. Det är mycket rutin, man kan lära sig mycket av det.

LÄS MER: Uppdelningen tydlig mellan Stiller och Jonsson

Den tydlighet ni verkar sträva efter, vad får det för betydelse i spelet och i matcherna?

– Jag tror att vi kan hota mer i box, där man behöver vara farlig. Att vi förhoppningsvis skapar fler heta chanser när vi slår in dem.

Spelarna kom generellt till många avslut, många efter inlägg.

– Det är sådant man behöver nöta. Det är viktigt i dessa tider att alla vet exakt vad man ska göra. Man ska inte göra det lite lättare, det är inte så att vi ska slå långt, man kan ha en variation. Det tror jag är jävligt viktigt. Även nästa år.

Många som höjde sig på träningen?

– Det är det som gäller nu, att alla höjer sig. För egen del känns det som att jag har gnuggat på hela tiden.

I slutet av träningen delades truppen upp i tremannalag för att tävla i avslutningar, dels via direktskott på rullande boll, dels via inlägg. Vackra mål blandades med en del missar – bland annat från nye assisterande tränaren Hannes Stiller, tidigare anfallare med smeknamnet "Killer Stiller" – till spelarnas stora glädje.

Det skrattades, minst sagt, en hel del.

– Ja, det blev så när "Killer Stiller" klev in i slutet. Han levde inte upp till sitt rykte direkt. Han ska ju vara 100-procentig! Man trodde bättre om honom i boxen, säger Sebastian Ohlsson med ett leende.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.