Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Calle Nyström.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Calle Nyström. Bild: MICHAEL ERICHSEN

"Det har gjorts bra saker mot bra lag – vi ska göra det igen"

Antingen stressar man upp sig över att laget inte vunnit på sex omgångar och endast är plusmål från negativt kval – eller så gör man som Calle Nyström.
– Det är bara att vakna, äta en bra frukost och gå ut och köra. Som vi brukar göra, säger Gais lagkapten.

När streck närmar sig testas psyken, när poäng uteblir är tron central. Efter några fredagstimmar på Gaisgården är det uppenbart att de som försökt avdramatisera det tuffa tabelläget lyckats med sitt uppdrag.

– Det är en viktig match, för föreningen och för oss i laget. Det vet alla om. Vi behöver inte ta de förutsättningarna. Det är också en chans för oss i gruppen att komma närmare varandra, att verkligen prestera. Det är nu det behövs – och samtidigt ha roligt, säger Gais mittback och lagkapten Calle Nyström.

Det finns ingen tvekan i rösten, inget synligt tvivel.

– Vi kan spela fotboll. Det är det vi ska göra. Hjälpa varandra på planen, visa för varandra vad vi kan, vad vi vill, säger Nyström.

Han fortsätter:

– Sedan är det fotboll. Allt kan hända. Det kommer hända saker. Det gäller att leva i det, i matchen och bara köra, ha 90 minuter på sig att göra något bra. Det är så jag ser det.

"Blicka lite som en drönare"

Efter den inledningen på intervjun är misstanken att Gais lagkapten antingen har struntat i att läsa tabellen på ett tag eller är totalt opåverkbar av det yttre – med ett psyke av stål.

I rollen som lagkapten kan han bidra på andra sätt än rent spelmässiga i detta avgörande skede av säsongen.

– Att se saker, känna efter hur andra mår och ta upp det om det är så att det finns något man behöver förtydliga eller pusha. Komma hit med positiv energi. Egentligen är det ingen skillnad, vi ska göra samma sak. Det har gjorts bra saker mot bra lag. Vi ska göra det igen, säger Calle Nyström.

Mot Landskrona är det trolig att han bildar trebackslinje med Niklas Olsson och Niclas Andersén. Offensivt är det Dusan Djuric, Mohammed Eid och Edin Hamidovic som förväntas stå för leveransen. Kanterna flankeras sannolikt av Calle Wede och August Wängberg, medan Marcus Bergholtz och Andreas Östling balanserar mittfältet.

– Jag tänker mycket på det defensiva och min roll i det. Sedan försöker man också blicka lite som en drönare. Jag ska fokusera på min roll och hjälpa laget. Pusha och driva på.

"Kämpar för sitt liv"

För Gais återstår fyra matcher i superettan.

– Som alla människor som står inför uppgifter eller jobb som är tuffa är man nervös såklart. Det är vi också. Vi är också väldigt taggade och ser det som en möjlighet. Det finns en balans där. Den får vi hjälpas åt att hitta. Vi får hitta en lugn ladd och sedan köra igång.

Hur ser du på motståndet, Landskrona Bois?

– De kämpar också för sitt liv. De går väl ”all in” med sitt, har speed offensivt. Där får vi vara beredda på deras offensiva krafter. Vi har tittat på dem så vi har koll.

Matchen är årets Gratismatch. Gais tror på minst 5000 åskådare.

– Det är som alltid, på med halsduken, gå dit. Känner man inte för det stannar man hemma. Vi vill ha er där, ni är viktiga för oss, så är det, säger Calle Nyström.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.