Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

"Det har absolut inte varit någon rak väg"

Redan bäst i stan – och inför avslutningen chans att nå Europaplats och klubbens näst bästa placering någonsin i allsvenskan. Men 2017 har ändå inte varit någon dans på rosor för BK Häcken. – Det har absolut inte varit någon rak väg, säger tränare Mikael Stahre.

En match återstår innan Mikael Stahre kan summera sitt första år som Häcken-tränare. Efter den sista omgången, då Häcken i dag tar sig an svenska mästaren Malmö FF på bortaplan, står det klart om meriten att laget är bäst i stan dessutom kryddas av ytterligare framgång i form av en kvalplats till Europa.

– Kampen om en Europaplats lever i allra högsta grad för oss. Så det är en väldigt motiverande match för oss att spela, dessutom mot svenska mästaren på bortabana och inför fullsatta läktare, säger Mikael Stahre. 

Tillsammans med IFK Norrköping, Östersund och Djurgården gör för tillfället femteplacerade Hisingslaget upp om tredje- och fjärdeplatsen i tabellen. Når Häcken tredjeplatsen är Europakval säkrat. Men även en fjärdeplats skulle kunna innebära en möjlighet att spela i Europa 2018, det här förutsatt att något av Malmö, AIK och laget som slutar trea i så fall vinner svenska cupen i vår. 

Under avslutningen spelar samtliga lag som jagar Europa på bortaplan. 
– Möjligheterna att vi lyckas finns där, absolut. Att samtliga lag som kämpar om Europa vinner på bortaplan är långt ifrån glasklart. Det är bara att försöka vinna vår match och sedan får vi se hur långt det tar oss. 

Hur mycket koll kommer ni ha på övriga matcher och resultat?

– Vi har inte ens diskuterat det. Men från början ingenting alls troligtvis, sedan får vi väl ta det från halvtid och framåt. 

"Det hade känts jävligt bra" 

Men även om slutomgången avgör mycket för hur Häckens säsong kommer betraktas av omvärlden tänker Stahre inte låta en enskild match styra hur han summerar sitt första år som tränare för Hisingsklubben.

– Min analys av säsongen kommer inte styras av en enskild match. Det är klart att det hade varit grymt trevligt att ta en tredjeplats och att slå Malmö FF på bortabana, det hade känts jävligt bra. Men min sammanfattning av säsongen kommer inte bottnas av den insatsen utan mer i vad vi har fått se under de andra 29 omgångarna. 

Hur summerar du säsongen då, så här långt?
– Det har varit en godkänd säsong, på gränsen till bra utifrån de gällande förutsättningarna. Sedan har det absolut inte varit någon rak väg. Vi har haft en ganska jobbig situation i form av flera långtidsskador och det är klart att skadorna, som har varit på några av våra bärande spelare, har gjort att vi har fått kämpa ganska mycket under resans gång med att hitta nya vägar hela tiden. Men där ska spelarna ha stort beröm, för att de hela tiden har jobbat på. 

Han fortsätter: 
– Sedan önskar man alltid mer, man längtar alltid efter en perfekt säsong, det har 2017 långt ifrån varit. Men samtidigt har vi lyckats bringa in en stabilitet och en jämnhet som jag tycker imponerar. Vi har bättrat på vår helhet på ett bättre sätt. Den produkten vi har visat nu på slutet under de sista matcherna och stora delar av hösten, undantaget ett par dåliga resultat mot bra lag, är något vi tror på mycket inför framtiden. 

Upplever du att du har lyckats sätta din prägel på det här laget nu?
– Äh, det vet jag inte. Jag gick in i det här med inställningen att jag skulle implementera vissa saker. Stabilitet är en väldigt viktig del för mig, att mitt lag ska vara solida. Och visst, vi har haft våra bakslag, men vi har hållit 14 nollor i år och det visar att man har en stabilitet. Om man någonstans börjar där och sedan kombinerar det med Häckens grundläggande identitet i det offensiva spelet, med snabbt passningsspel, många hot och olika kombinationer och en kvickhet i djupled så gör det att vi totalt har fått en allt bättre produkt. 

Har uppdraget i Häcken varit så som du hade förväntat dig att det skulle vara?
– Man har alltid föreställningar om hur saker och ting ska vara. Men rent spontant är det ingenting som inte har infriats. Jag tycker året har varit bra rakt igenom. Spelarnas lojalitet och professionalism och öppna sinne och flexibilitet för saker och ting har varit mycket bättre än förväntat. 

Han fortsätter: 
– Och det tyder på att klubben har gjort ett väldigt bra jobb innan. De flesta som är i teamet har varit här en tid, de har gjort ett väldigt bra jobb. 

Hur skiljer sig tränarjobbet i Häcken mot dina tidigare uppdrag i allsvenska klubbar?
– De gemensamma nämnarna är så många fler än avvikelserna. Så är det alltid i ett fotbollslag. I grund och botten är det samma mekanismer men sedan har alla klubbar sin grej och sin identitet. Det är klart att varje klubb har sin unika charm. 

Vad tycker du att BK Häcken i november 2017 står för?
– Skicklighet och struktur. 

Och även om Mikael Stahres Häcken i huvudsak har präglast av ett starkt kollektiv, där flera spelare har bidragit med starka prestationer, under 2017 är det en spelare tränaren vill lyfta fram lite extra när årets säsong ska rundas av. 

– Jag tycker att Peter Abrahamsson har varit oerhört bra. Det är klart, har man hållit så många nollor som han har gjort, det säger en del. 

Han avslutar: 
– Misstagen han har gjort är lätträknade. Peter har gjort en väldigt, väldigt, väldigt, väldigt bra säsong.