Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: CARL SANDIN

Det här talar för och emot Gais i kvalkampen

En sista match som avgör allt. Gais kämpar för att undvika kval – GP listar tre faktorer som talar för att de lyckas – och tre som talar emot.

TALAR FÖR SÄKRAT KONTRAKT

Bild: MICHAEL ERICHSEN

Målskillnaden

Sex klubbar gör fortsatt upp om att klara sig undan ett ovisst kval. Gais är inte laget som har bäst förutsättningar – men de har en viktig parameter på sin sida, nämligen målskillnaden. Inget av de andra fem lagen runt kvalstrecket har lika bra differens som Grönsvart, som har minus tre mål. Det är faktiskt just det som för tillfället håller Gais ovanför strecket före Värnamo. Och det som gör att de, trots allt, kanske inte nödvändigtvis behöver vinna i sista omgången. Laget kan, just tack vare målskillnaden, till och med förlora – så länge inte Värnamo tar poäng.

Gais motivation – Falkenbergs brist på densamma

Visst, hallänningarna har fortfarande möjlighet att ta hem seriesegern och kommer säkerligen satsa hårt för det. Men Falkenberg behöver inte vinna, de spelar i allsvenskan oavsett vad som händer i matchen mot Gais. Det är en aspekt som kan spela stor roll. Serieledande Helsingborgs förlust (HIF är också redan klara) mot bottenkämpande Värnamo i förra omgången är ett färskt exempel där motivation slog klass. Gais kommer ge allt och lite till i Falkenberg – den gnistan kan bli avgörande.

Tidigare erfarenhet av liknande situation

Gais har under flera år sladdat på den nedre halvan av tabellen i superettan. Förra året var läget, precis som i år, prekärt inför sista omgången. Då klev Grönsvart ut på Gamla Ullevi med kniven mot strupen och spelade skjortan av Varberg och säkrade kontraktet utan problem. Den erfarenheten och de positiva minnesbilderna ska inte underskattas. Även om spelaromsättningen har varit hög 2018 så finns det fortfarande ett gäng viktiga kuggar som var med och red ut stormen i fjol. Lagkapten Carl Nyström var en. Målvakten Damir Mehic en annan.

TALAR EMOT SÄKRAT KONTRAKT

Bild: CARL SANDIN

Dystert bortafacit

Gais har spelat 13 matcher utanför Göteborg i superettan i år. Bara två har slutat med seger, mot Värnamo på Borås arena i april och mot Öster på Myresjöhus arena i maj. Sedan vinsten i Växjö har det blivit idel kryss och förluster på resande fot för Grönsvart. Laget har alltså inte tagit en enda bortaseger (undantaget derbyt mot Öis) på fem och en halv månad (!). Ett facit som inte kan vara särskilt skönt att ha i ryggen när säsongen avslutas på Falcon alkoholfri arena.

Oförmåga att hålla tätt

På 29 spelade matcher har Gais hållit nollan en ynka gång, med vilket laget är sämst i hela superettan med. I omgång fem, hemma mot Gefle, slutade det mållöst på Gamla Ullevi. Efter det har Bosko Orovic manskap radat upp 24 raka matcher där de har släppt in mål. En notering som är allt annat än smickrande. Ineffektiviteten har ofta varit det som har kommit på tal när Gais kräftgång har förklarats – men faktum är att lagets oförmåga att hålla tätt har ställt till det minst lika mycket. Många lag har släppt in betydligt fler mål, men ingen har genomgående haft så stora problem att täta till bakåt. Ska man tro statistiken lär det krävas mer än ett mål framåt för ”Makrillarna” i Falkenberg om det ska bli tre poäng …

Bedrövlig form

I slutet av våren och början av sommaren verkade Gais vara på gång och laget, som då hade sju raka matcher utan förlust, gick på sommarledighet med positiva vindar i ryggen. Men sedan serien återstartade i slutet av juli har formkurvan pekat brant utför.

Förvisso har laget tagit två viktiga vinster under hösten, i derbyt mot Öis och hemma mot jumbon Landskrona, men utöver det har det inte blivit en enda trepoängare. Det innebär alltså att Grönsvart har två vinster på 14 försök efter sommaruppehållet. Få lag i serien har haft en så dyster utveckling under samma period.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.