Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Det här ska domarna titta noga på 2017

Det närmar sig allsvensk premiär. Med två veckor kvar presenterar ordföranden i domarkommittén Bosse Karlsson fem springande punkter som domarna kommer fokusera extra på denna säsong. – Vi har tagit fram fem delar vi tycker är viktiga, säger han till Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF).

Varje år förändras domarnas riktlinjer något och 2017 är inget undantag. I fjol gjorde frisparkssprejen bejublad debut i svensk fotboll och i år kommer flera nymodigheter synas på de allsvenska arenorna. 

– Det är egentligen 95 ändringar men vi har tagit fram fem delar som vi tycker är viktiga, säger Bosse Karlsson till SEF.

Förändring i straffområdet

Den största förändringen, som visserligen började implementeras redan i höstas men som nu än tydligare blir praxis, är den förändrade målchansutvisningen. 

– Utanför straffområdet är det ingen ändring, det är bara inne i straffområdet som det är en ändring. Det är två delar som ska uppfyllas som en spelare gör för att det bara ska bli gult kort. Om en målvakt eller försvarsspelare försöker spela på bollen och dessutom har en möjlighet att spela på bollen, då blir det bara gult kort om målvakten eller försvarsspelare kommer lite sent och i stället träffar motspelaren, säger Bosse Karlsson.

"Tidigare obligatorisk varning"

Dessutom ska antalet gula kort för hands minskas. 

– Tidigare var det nästan obligatorisk varning för hands. Nu blir det inte det mer än när man hindrar ett lovande anfall, om du slår med dig bollen för att lura domaren för att få bra målchans eller slår in bollen med handen i mål. Om en spelare exempelvis i frustration hoppar upp och tar en boll som är på väg ut över sidlinjen med handen så är det endast frispark, ingen varning, säger Bosse Karlsson.