Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Foto: Bildbyrån

"Det här gav mig bara magknip"

Magkänslan säger att det fortfarande kan gå, men oj vad onödigt det här var. Nu behövs svensk seger mot Vitryssland på söndag. Direktplatsen till Ryssland kan vi dock glömma.

Jag vet inte vad Janne Andersson hade för magkänsla före matchen, första halvlek gav åtminstone mig magknip och en sugande känsla av att inget kan tas för givet.

Vi har hyllat det svenska laget, som fram tills nu har varit under uppbyggnad, men som i Sofia för första gången gick in som favorit i en bortamatch. Självsäkert, tryggt, oförändrat.

Det är oklart vad som egentligen hände under första halvlek, men ostrukturerad svensk defensiv gav bulgariska ytor och en kaskad av inlägg.

Ingen svensk skulle erkänna att det fanns inslag av underskattning, av att gena i försvarsarbetet, att fuska i presspelet, men det var precis vad som hände och tillät bulgarer från ytterzon att dundra in boll efter annan. 

På sätt och vis helt enligt plan. Det var ju dit vi ville styra dem.  

Enligt ett annat sätt att se på saken var detta ytterligare ett bevis på att det går att förlora mot vilket lag som helst.

Kan ett lag som Sverige besegra ett lag som Frankrike kan ett lag som Bulgarien vinna mot Sverige. Det är fotbollens logik, som tjusar och förskräcker, som lockar och skräms.

Det blev bättre efter paus, efter hårtork och taktiska korrigeringar, men det var då ett svenskt bolltapp ledde till bulgarisk kontring och en Robin Olsen utan chans. 

Jag räknade till fem riktigt bra målchanser för Emil Forsberg och det är klart att det underlättar om lag som siktar på VM-slutspel sätter de straffar de tilldöms, särskilt på bortaplan. Fakta är att vi inte är bättre än att Forsberg behöver göra minst mål på alla de chanserna. Uppskattar ändå hans frenesi i slutet. 

Satt ni också och nickade till mellan varven? Jag vet inte vad det var, men de fyra nickmålen till trots, det här var en riktigt sömnig historia. 

Victor Nilsson Lindelöf har fått en tuff start i Manchester United. Ingen speltid, utanför truppen och förmodligen en och annan tanke som snurrar i skallen. Eftersom fotboll handlar om tajming, även för en mittback, är ”Vigge” i behov av speltid. Jag tyckte det syntes nu. I beslutsfattandet, i positionsspelet, på självförtroendet. Låt oss hoppas att han höjer sig med uppgiften när Nederländerna väntar i oktober. Och för all del på söndag, mot Vitryssland

Det har var inte Jakob Johanssons match. Heller. Vi har brukt att hylla den förre IFK-mittfältaren när han drar på sig landslagströjan. Den här matchen vill Johansson helst glömma. 

Det är han inte ensam om. 

Betänk slutligen att Sverige inte är det enda lag som har förlorat mot Bulgarien i Sofia. Det var kanske deras tur, helt enkelt. 

Plus:
Hyllas den som hyllas bör. Mikael Lustig svarar för ett mål och en målgivande passning. Det är inte illa för en högerback som inte gjort sig känd för att ösa in mål.

Minus:
VM i Ryssland är visserligen fortfarande inom räckhåll, men det här känns onödigt. Riktigt onödigt.