Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Med över 120 mål för Napoli var det här en vanlig syn i Serie A under Hamsiks många år i Italien.  Bild: Paolo Lazzeroni
Med över 120 mål för Napoli var det här en vanlig syn i Serie A under Hamsiks många år i Italien. Bild: Paolo Lazzeroni

Det här är Marek Hamsik

IFK Göteborg är nära att göra klart med Marek Hamsik.
Går affären i lås är det en av klubbens – och kanske hela allsvenskans största värvningar någonsin.
Det här är Marek Hamsik – mannen som gjort fler mål än Maradona i Napoli-tröjan.

Det var en bomb som briserade över den svenska fotbollshimlen på fredagen. Marek Hamsik, Slovakiens bästa fotbollsspelare genom tiderna, är nära en övergång till IFK Göteborg.

LÄS MER: IFK Göteborg nära att värva Marek Hamsik

Vem är då denne 33-åring?

Två saker sticker ut med Marek Hamsik.

1. Hans karaktäristiska tuppkam.

2. Hans förmåga att göra mängder av mål från sin offensiva mittfältsposition.

Karriären i hemlandet hann knappt börja innan en då 17-årig Hamsik lämnade storklubben Slovan Bratislava för italienska Brescia. Trots sin ringa ålder blev han snabbt ordinarie och gjorde bra ifrån sig där. Tre säsonger senare, sommaren 2007, presenterades han som nyförvärv för Napoli, som precis kommit tillbaka till Serie A efter en lång tids kamp i lägre serier.

LÄS MER: IFK Göteborg nära att värva Marek Hamsik

Ett femårskontrakt skrevs på och det blev början på en kärlekshistoria som varade hela vägen fram till 2019. I Neapel finns det bara en gud – och han heter Diego i förnamn och Maradona i efternamn, men Marek Hamsik är den ende spelare som överhuvudtaget kommit i närheten av Maradonas popularitet.

Han blev snabbt kapten för det Napoli som vid flera tillfällen utmanade Juventus om ligatiteln. Som spelskicklig och målfarlig mittfältare var han med i diskussionen om ligans bästa spelare. Han gick förbi Maradona som klubbens meste målskytt genom tiderna, ett rekord han nu tappat till Dries Mertens. Och han blev under sin sista säsong i Neapel den spelare som gjort flest officiella matcher för klubben.

Totalt gjorde han 521 matcher för Napoli under de tolv åren han representerade klubben.

Marek Hamsik var lagkamrat med Sam Larsson

Även på landslagsnivå har Marek Hamsik skrivit in sig i historieböckerna. Han har lett det slovakiska landslaget som kapten under lång tid och är den spelare som gjort både flest mål- och landskamper för sitt födelseland. Han har spelat både VM och EM för sitt land.

2019, efter ett tårdrypande farväl från den italienska fotbollen, gick han för cirka 130 miljoner svenska kronor till kinesiska Dalian Pro. Där har han fortsatt leverera och spelat över 40 matcher på de två senaste säsongerna. I laget har han haft den svenska duon Marcus Danielsson och Sam Larsson, bland annat.

Kontraktet med Dalian går enligt Transfermarkt ut 31 december i år, men nu ska alltså en flytt till IFK Göteborg vara nära, enligt Expressens uppgifter då förhandlingarna med Slovan Bratislava strandat. Enligt samma tidning ska 33-åringen ha brutit sitt kontrakt med Dalian Pro.

Tillsammans med värvningar som Diego Lugano till Häcken, Henrik Larsson till Helsingborg och Jari Litmanen till Malmö är det på pappret en av svensk fotbolls största övergångar genom tiderna, om den blir ett faktum.

Marek Hamsik

Född: 27 juli 1987 i Banská Bystrica,

Landskamper/mål: 126/6

Klubbar i karriären: Jupie Podlavice, Slovan Bratislava, Brescia, Napoli, Dalian Pro

Största meriter: Tre gånger uttagen i årets lag i Serie A, tre andraplatser i Serie A, Napolis meste spelare genom tiderna

Utanför fotbollen: Driver eget vinmärke, med viner från både Italien och Slovakien. Han har fru och tre barn.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.