Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det här är Blåvitts hinder mot Europa

På torsdag ställs Blåvitt mot det nästa sista hindret före Europa Leagues gruppspel. HJK Helsingfors, "Finlands flaggskepp" som Jörgen Lennartsson uttryckte det, har flera välmeriterade spelare i truppen. GP tar med hjälp av Yles reporter Christoffer Herberts tempen på Finlands största klubb.

Om allsvenskan har varit Europas jämnaste liga sedan mitten av 90-talet har den finska tipsligan varit det motsatta. HJK Helsingfors vann sex raka ligatitlar från 2009 och stod länge ensamt på den finska fotbollstronen. Sommaren 2014 fortsatte framgångsvågen. 

I playoff-mötet till Europa Leagues gruppspel  sänktes Rapid Wien (efter mål av bland andra Häckens Demba Savage). Väl i gruppspelet - Finlands första europeiska gruppspel på klubblagsnivå sedan HJK tog sig till Champions League 1998 - slog de både FC Köpenhamn och Torino på hemmaplan. Inför sista omgången hade de chansen att gå vidare till slutspel men föll mot Club Brügge. Säsongen var ändå en stor succé. 

- Inför förra säsongen var HJK de solklaraste favoriterna som har funnits i finska fotboll. Alla trodde att de skulle vinna med 20-30 poäng, minns Yle:s Christoffer Herberts. 

Istället blev det klubbens kanske största misslyckande någonsin. En tredjeplats i ligan och respass i kvalet till Champions League mot Astana från Kazakstan överraskade alla som följde fotbollen i vårt grannland.

- Det är ett stort mysterium varför det gick som det gick. Säsongen blev verkligen ett jättedebacle, säger Christoffer Herberts. 

Godkänd säsongsstart

HJK ligger efter drygt halva den finska säsongen tvåa, en poäng bakom Mariehamn, i ligan. I och med att det bara blev ett brons i ligan i fjol tvingades klubben börja kvala redan i den första omgången, precis som fallet var för IFK Göteborg. I första omgången slogs litauiska Atlantas ut med totalt 3-1. Därefter besegrades bulgariska ligatrean Beroe Stara Zagora med 2-1. Marginalerna har med andra ord inte varit de största i omgångarna före den tredje. 

- Det känns som att inte alla bitar har fallit på plats än. Men det finns en enorm rutin och trygghet i laget som gör att de klarar av att ta sig vidare utan att glänsa, säger Christoffer Herberts. 

Profilstark trupp

HJK:s potentiella startelva saknar ledande finska spelare. Istället byggs laget kring etablerade utländska importer med i många fall imponerande meritlistor. 

Vänsterbacken Taye Taiwo har exempelvis gjort nästan 200 matcher för Marseille och tillhört Milan. Landsmannen Ndami Oduamadi har också burit Milans rödsvarta ställ i flera år. 

På mittfältet kommer troligtvis ghananen Anthony Annan, VM-spelare 2010 och med 67-landskamper bakom sig, domdera. 

- Det har varit en medveten satsning från klubben för att ta sig till Europa. Samtidigt har alla varit risktagningar när de värvades. Många av spelarna hade skadeproblem så man har fått dem från reahyllan, säger Christoffer Herberts. 

Hemmastarka - sämre borta

De 27-faldiga finska mästarna är väldigt starka på hemmaplan. I år är klubben obesegrade på Sonera Stadium (med plats för knappt 11 000 åskådare). Bortaspelet är däremot en rejäl akilleshäl. Resultatraden 3-3-3 i ligaspelet i år vittnar om att det är på Gamla Ullevi den största utmaningen för finnarna finns. 

Matcherna på Gamla Ullevi på torsdag och på Sonera Stadium en vecka senare beskriver Christoffer Herberts som säsongens viktigaste för klubben. 

- Det är en enormt stor grej för finsk fotboll. Att nå Champions League är för oss en utopi men att nå Europa League är möjligt. Ett guld räcker inte för att säsongen ska räknas som en succé för HJK. Om de tar sig vidare här och möter ett riktigt storlag i nästa omgång skulle det vara en rejäl framgång, säger han.