Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Det händer efter Gais besked om walk over

Under onsdagsförmiddagen meddelande Gais att klubben lämnar walk over i cupderbyt mot IFK Göteborg. Nu meddelar Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté att det inte finns förutsättningar att spela klart matchen och att ärendet kring de sportsliga konsekvenserna överlämnas till disciplinnämnden.
– Vi måste ha ett beslut innan söndag, så att lagen vet vad som gäller, säger nämndens ordförande Kerstin Elserth, som berättar att disciplinnämnden inte kommer hinna fatta beslut under onsdagen.

Efter Gais besked om walk over meddelar Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté att det inte finns förutsättningar att spela klar cupderbyt som avbröts 13 sekunder in i andra halvlek i måndags. De sportsliga konsekvenserna lämnar kommittén över till disciplinnämnden.

LÄS MER: Gais lämnar walk over – riskerar uteslutning även nästa år

SvFF skriver på sin hemsida att "målsättningen är att disciplinnämnden ska kunna sammanträda och meddela beslut så snart som möjligt, då resterande matcher i Svenska cupen, herrar grupp 8, spelas söndag 3 mars."

– I och med att Gais meddelade att man inte kommer medverka till att matchen skulle kunna spelas så lämnar det tävlingskommitténs bord. Det blir en disciplinfråga. Vi var ense om att lämna över det till disciplinnämnden, säger Christer Gustafsson, ordförande i SvFF:s tävlingskommitté.

Han menar att situationen är ytterst ovanlig.

– Det är mycket speciellt att Gais säger att de lämnar wo. Vi tycker det är olyckligt. Man kan ju inte lämna wo till en match som inte har något speldatum, säger han.

IFK Göteborg står fast

IFK Göteborg meddelar på sin hemsida att klubben fortsatt anser att matchen ska avgöras på planen.

"IFK Göteborg står fortfarande fast vid åsikten att fotbollsmatcher bör avgöras på fotbollsplaner och inte vid skrivbord och vi kommer göra allt i vår makt för att detta skall ske", skriver klubben i ett pressmeddelande.

Det som väntar nu är att klubbarna ska få en chans att yttra sig igen innan disciplinnämnden ska sammanträda. Vid sammanträdet ska sedan ett beslut fattas.

– Vi måste ta beslut snabbt, men jag har inte svaret på vad snabbt är i just det här fallet. Föreningarna måste ha en stund på sig att yttra sig och det är först då vi kan yttra oss, säger Göran Nilsson, vice ordförande i disciplinnämnden.

LÄS MER: Gais-målvakten har drabbats av hörselskada

Reglerna säger Gais-förlust med 3-0

När GP når Nilsson har han precis fått reda på tävlingskommitténs beslut att lämna över ärendet till nämnden. Nu handlar det om att snabbt samla ihop de minst fyra ledamöterna som krävs för att sammanträda och fatta ett beslut.

– I sådana här ärenden ser vi gärna att vi får en så bred uppslutning som möjligt, så att vi får fler inspel, säger Nilsson.

Gais vill lämna walk over, enligt tävlingsbestämmelserna ska det innebära att de förlorar matchen med 3-0?

– Ja, om man följer tävlingsbestämmelserna strikt så blir det ju så och Gais blir uteslutna ur tävlingen. Men sen finns det någon möjlighet där när det gäller särskilda skäl, det är det vi har att förhålla oss till.

Vad skulle särskilda skäl kunna vara och är det tillämpbart i det här fallet?

– Jag skulle inte vilja göra någon bedömning i det här fallet. Regeln finns där för andra skäl än det som inträffat nu. Det kan till exempel handla om ett lag lägre ner i divisionerna som inte kan komma till spel på grund av att en trafikolycka inträffat på vägen eller liknande. Då bedöms det såklart som omständigheterna man inte kan råda över och egentligen är det främst händelser som sker innan match.

LÄS MER: Brände av 600 raketer under 90 sekunder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.