Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Det får bli det tråkiga svaret"

Ola Toivonen avgjorde det senaste VM-kvalet på Friends, mot Frankrike i juni. Här är hans plan för tre poäng mot Luxemburg. – Bra rörlighet och sätta defensiven, säger anfallaren.

Toivonen, som har hunnit bli 31 år, har gjort elva mål på 51 landskamper, ett i den senaste samlingen i 2-3-matchen mot Bulgarien, men framför allt det avgörande målet mot Frankrike i juni.

Då lobbade han bollen över Hugo Lloris från halva planen i ett tillspillogivet mål – och frälste publik, spelare och förbund.

Nu väntar avgörande matcher mot Luxemburg (utsålt, 50 000) och Nederländerna.

Ingen svensk spelare vill tala om tisdagsmatchen i Amsterdam, som väntas bli helt avgörande för vilket lag som tar en av de två översta platserna i tabellen.

Så … hur skall Sverige besegra Luxemburg.

Här är Ola Toivonens svar.

– Det får bli det tråkiga svaret. Det kommer alltid att vara bra rörelse, bra passningstempo, framför allt sätta defensiven och jobba ihop som vi inte gjorde mot Bulgarien, säger han och minns:

– Då jobbade vi en och en och var lite utspridda.

Toivonen, som förväntas spela ihop med Marcus Berg på topp i det svenska anfallet, fortsätter:

– Även om vi möter Luxemburg kan vi inte tro att vi skall gå upp och tokpressa en och en. Utan ligga så som vi har gjort när vi mötte Vitryssland och Bulgarien här hemma; ligga i våra block och jobba utifrån det.

På torsdagens stängda träning slipade landslaget på en del fasta situationer. Ola Toivonen utesluter inte någon ny ”hemlig variant” på lördag.

– Vi får hoppas det. Vi lyckades göra någon fast mot Bulgarien senast. Vi får hoppas att det håller i sig.

Enligt Ola Toivonen är det svårare att behålla en tänkt struktur mot lag som Luxemburg, jämfört med motstånd som Frankrike.

– Det var väl det som hände i Sofia. Även om vi var bättre i andra var vi lite otåliga. Jag och ”Mackan” (Berg) gick upp och pressade lite väl mycket. Då hängde inte mittfältet med och de killade in den där, då hängde inte backlinje med mittfält och så hittade de in mellan där. Hoppas det är en läxa, säger Ola Toivonen.