Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

"Det enda som oroar nu är hotelldöden"

Sverige är så gott som klart för kvartsfinal och det enda som oroar mig nu är hotelldöden. För vad gör de därute i Bäckebol hela dagarna?

Varje morgon lämnar jag och fyra av mina kollegor/konkurrenter hotellet här i Arnhem, vi passerar det lilla mysiga torget just utanför receptionen och sedan sätter vi oss i en bil och åker ut till träningsanläggningen som ligger ungefär 20 minuters färd bort.
På vägen dit passerar vi världens tråkigaste område. Det är industrilokaler, motorvägar och det där blå torskblocket som man ser i liknande områden över hela världen: Ikea.
Det är helt enkelt Bäckebol, fast här kallas det för Duiven. Och där bor det svenska landslaget.

”Det enda är att man inte kan gå utanför och ta en promenad, eller en kaffe, men det har vi vetat om hela tiden. Förutom det så är det ju optimalt” sa Lotta Schelin när media fick en rundtur innan mästerskapet började.
Kan ni tänka er att bo på ett ställe där man inte kan ta en promenad eller en kaffe? I flera veckor?

Några av de svenska journalisterna bor i samma område, och när de checkade in för en dryg vecka sedan möttes de av höjda ögonbryn. ”Ska ni bo här? Varför?
Kollegorna hade inget bra svar, men ångrade bittert att de (eller deras chefer) valde detta dödens område som bas.

Spelarna verkar nöjda, och det är väl huvudsaken. Men själv kan jag inte tänka mig en mindre inspirerande plats att befinna mig på. Vad gör de hela dagarna? Spelar minipingis och tv-spel? Ja, förmodligen. Vad jag vet har de inte gjort några utflykter åt vare sig det ena eller andra hållet.  De sitter där i sin EM-bubbla och tycker det är praktiskt att ha nära till träningsanläggningen. Och det är det ju. Men gud vad trötta de måste vara på det där hotellet? Och på varandra? De kommer ju inte undan?

Hur som helst. Sverige har mer än en fot i kvartsfinalen, det krävs en klar förlust mot Italien samt en tysk förlust mot Ryssland för att missa avancemang. Och det kommer inte att hända. Vinner vi gruppen väntar kvartsfinal i Rotterdam – och då flyttar laget dit – kommer vi tvåa spelas kvarten i Doetchinghem, inte långt härifrån. I det fallet blir Sverige kvar i Bäckebol ytterligare några dagar. En anledning så god som att någon att vinna gruppen.

Å andra sidan. Under herrarnas EM förra året bodde Sverige i vad som beskrevs som ett slott på den franska atlantkusten, och förbundet såg till att frakta ner specialgjorda sängar för att ”bidra till mer utvilade spelare och ökad trivsel.”
Citatet är landslagschefen Lars Richts. Han fortsatte – och här slog det nog över lite för honom – med att säga: ”Vi tror även att sängarna kan ge oss ett visst psykologiskt övertag när det gäller våra möjligheter att prestera”.
Ett fantastiskt uttalande. Och sedan gick det som det gick också. Åt skogen.
Bäckebol kanske inte är så dumt ändå.