Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlénius. Foto: Bengt Kjellin/Bildbyrån

"Det är väldigt viktigt att allt blir bra"

Under måndagen passerade antalet sålda biljetter till den allsvenska premiären mellan IFK Göteborg och Malmö FF 30 000-strecket. En premiärfest väntar alltså och med det kommer ett stort säkerhetspådrag, inte minst med tanke på fjolårets skandalscener mellan lagen. – Det är väldigt viktigt att allt blir bra den första matchen, säger IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlénius.

En riktig publikfest väntar på Ullevi i den allsvenska premiären den 1 april. Efter att biljettförsäljningen nått över 30 000-strecket återstår nu endast 4 000 biljetter till stormatchen.

Med mycket supportrar i staden och på arenan hamnar förstås säkerheten i fokus och att matchen spelas på Nya Ullevi innebär en annan miljö än vanligt för IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlénius.

– Det som är skillnad är att man får gå igenom en del detaljer flera gånger. Fast jag har ju varit och jobbat på Ullevi flera gånger tidigare. Många tror att det är skillnad mellan så kallade högriskmatcher och lågriskmatcher, men vi jobbar egentligen likadant. Det är samma typ av visitationer så där är den ingen skillnad. Enda skillnaden där är att vi är fler i bemanningen, säger Sahlénius.

LÄS OCKSÅ: Kameraövervakningen på Ullevi kritiseras

"Det ligger väldigt bra"

En annan skillnad är att områden runt arenan kommer att byggas upp avspärrningar för att hålla isär supportrar.

– Det är det som blir en utmaning på Ullevi. Vi har ett område som ska ha staket runt. Att man spärrar av en väg helt enkelt. Den sidan där Malmö-supportrarna är kommer vara avspärrade men det är inte de vanliga vägarna som göteborgarna tar. Det ligger väldigt bra och det finns bra områden att spärra av.

Tror inte på nya skandalscener

Fjolårets möte mellan lagen slutade med skandalscener efter att en så kallad banger kastats in mot före detta Blåvitt-spelaren Tobias Sana. Men Sahlénius tror inte att fjolårets händelser kommer att märkas av under premiärdagen.

– Om man kollar på vad som hände förra året så var det en person som slänger in en banger, utifrån den hotbilden gör vi ingen skillnad i hur vi jobbar denna gång. Ska man göra en analys av det hände så är det nästintill omöjligt att stoppa det. Det är en individ som gör det och som jag ser det är det bättre än att det är en grupp som står bakom det.

Spelarna är förstås laddade, men hur går premiärtankarna bland er som jobbar med säkerheten?

– Det är väldigt viktigt att allt blir bra den första matchen, det har en förmåga att sätta prägeln på säsongen, oavsett om det är sportsligt eller säkerthetsmässigt. Så vi är på tårna och vill se till att det är säkert och tryggt. Vi pratar mycket om trygghet numera. Jag brukar jämföra det med när man kommer till till exempel Schiphol (Amsterdams flygplats) och möts att poliser med automatkarbiner. Känner man sig tryggare då? Samma gäller med antalet ordningsvakter man har vid matcher. Så det är lite fingertoppskänsla där.