Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Andreas Alm och Erik Friberg Bild: Bildbyrån
Andreas Alm och Erik Friberg Bild: Bildbyrån

"Det är stor skillnad på Blåvitt nu"

Att utnyttja hemmaplansfördelen, att skruva upp tempot och att hantera det "nya" IFK Göteborg.
Det här är Häckens derbynycklar.

Skruva upp tempot

När Nasiru Mohammed blev skadad tappade Häcken sin mest naturlige djupledslöpare. Därmed behöver andra kliva fram och leverera fart och fläkt. Inte minst i omställningsspelet, en av Häckens största styrkor.

Andreas Alm, tränare: "De höghastighetslöpningar vi har när vi är bra är viktiga. Jag tycker att det har gått fort i många matcher och i delar av matcher där det andra laget får jobbigt att både hinna med och orka med. Så det är viktigt att det går snabbt. Blandningen att passa den snabbt, driva den snabbt och att löpa snabbt utan boll".

Kunna vara flexibla

Fyr- eller fembackslinje? IFK Göteborg har varierat en del under säsongen. Häcken behöver vara förberett på båda scenarion.

Andreas Alm, tränare: "Jag vet inte hur de kommer att formera sig. Vi har valt att se på hur de har spelet de senaste fyra, fem matcherna. Det är mest för så som de har spelat tidigare, med fembackslinje rakt av, har vi mött på slutet. Trelleborg och AIK spelar så. Det andra har vi inte mött, därför har vi tittat mer på det".

Utnyttja hemmaplansfördelen

Tio matcher, noll förluster. Häcken har varit urstarkt hemma på Bravida Arena under säsongen. Annat har det varit på bortaplan. Där har det blivit sju förluster på elva matcher.

Erik Friberg, mittfältare: "Vi är trygga hemma och har varit bra där hela året. Och vi har gjort jävligt mycket mål. Jag hoppas att vi fortsätter med det hela säsongen".

Sätta Paulinho i spel

Efter mötet med Trelleborg senast konstaterade Andreas Alm att planen lutar åt den kant där Paulinho är. Inte så konstigt. Brasilianaren är Häckens vassaste offensiva vapen.

Erik Friberg, mittfältare: "Vi måste få igång en helhet och göra mål på våra chanser. Jag har gjort ett per säsong under de senaste åren, så vi kan inte räkna med att jag ska göra fler mål! Det är nog större sannolikhet att de fyra där framme (Daleho Irandust, Viktor Lundberg, Paulinho och Alexander Jeremejeff) hittar rätt. Och det är klart att Paulinho är i fin form".

Hantera IFK Göteborgs nya presspel

IFK Göteborg har förändrats, i alla fall enligt Andreas Alm. Särskilt när det gäller presspelet.

Andreas Alm, tränare: "Poya (Asbaghi) jobbar med mer vertikal press nu. Innan har det varit mer avvaktande. De skiljer sig mycket de senaste fyra, fem matcherna mot hur det har sett ut tidigare. Nu är de mer aktiva i ett tidigare försvarsspel. Det gäller att vi framförallt inte spelar in i deras press. Att inte gå in i den för många gånger. Det har vi pratat om andra lag innan också. Det är stor skillnad på hur de spelar nu jämfört med tidigare".

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.