Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det är som att gräva sin egen grav"

Kontinuitet är inte sällan en bristvara i många av fotbollens elitklubbar. Beklagligt menar Janne Ferner, som är adjunkt med inriktning på ledarskap vid GIH. – Det är tydligt att ett team som under lång tid får möjlighet att jobba tillsammans har större möjlighet att nå resultat, säger han.

Spelare som stannar hela sin karriär i en och samma förening blir allt mer sällsynt i den moderna fotbollen. I många klubbar skiftas det tränare och spelare med ett intervall som säkert skulle få många andra organisationer i samhället att häpna. Begreppet kontinuitet är något som klubbarnas ledningar nästan alltid talar sig varmt om – men samtidigt som visionen ofta är att bygga något på lång sikt är det många föreningar som i praktiken inte alls lyckas leva upp till att göra just det. 

Janne Ferner är adjunkt med inriktning på ledarskap vid GIH. Han menar att en långsiktig strategi är nyckeln till framgång och att för hög spelaromsättning är direkt skadligt för klubbarna. 

LÄS MER: Spelarkarusellen i Gais – 71 spelare på två år

– I ett teamperspektiv är det en stor fördel att man lär känna varandra. Att man vet om varandras styrkor, att man vet om varandras svagheter. Det är en framgångsfaktor, och det finns det forskning som visar, säger Ferner och fortsätter: 

– Ju längre en grupp eller ett team får jobba tillsammans desto större chans är det att man får en positiv effekt rent resultatmässigt. Sedan är ju verkligheten sådan att det är omöjligt att hålla ett elitlag intakt, och det finns andra faktorer som spelar in för att kunna nå framgång, men att under lång tid behålla en kärna är otroligt viktigt.

"Hur ska man då hitta roller i laget?"

Ferner menar att ett lag som har stor spelaromsättning får betydligt svårare att hävda sig i konkurrensen.  

– För att få en effektiv grupp så är det framför allt två parametrar som är väldigt viktiga. Roller är en nyckel. Har du för många spelare som byts ut, hur ska man då kunna hitta roller i laget? Sedan har vi normer som finns i en grupp. Det är både formella och informella. Hur ska man bete sig mot varandra i gruppen? Vilka beteenden är önskvärda i gruppen för att få den så effektiv som möjligt? Kommer det nya spelare hela tiden så måste man konstant jobba med att få de nya spelarna att förstå vilka normer som råder. Just de här två bitarna är otroligt viktiga för att få en effektiv grupp.

Han fortsätter:
– Du kan titta på framgångsrika lag som finns. IFK Norrköping 2015 är ett exempel på ett lag som byggdes på lång sikt. De hade en kärna med Daniel Sjölund och Andreas Johansson i gruppen, informella ledare. De spelarna satte en standard, "Så här ska vi bete oss på träningar och match". Det är en nyckel för tränaren att åtminstone ha ett par sådana spelare. 

"Är som att gräva sin egen grav" 

När Ferner får höra om Gais värvningskarusell, där 71 spelare har representerat klubben de senaste två säsongerna, tror han knappt sina öron. 
– Jag vet inte vad jag ska hitta för ord. Det måste vara helt omöjligt att lyckas med den verksamheten? Det är ju att göra ett självmål.

LÄS MER: Gais svarar på osannolika siffrorna: "Inte optimalt"

– Det är förödande för klubben. För mig är det helt absurt. Det är som att gräva sin egen grav när man gör så. Det går inte att skapa kontinuitet, det går inte att bygga ett lag.  

Och han tror att den stora spelaromsättningen inte bara försvårar Gais möjligheter att nå framgångar med a-truppen utan att det också skadar föreningen i stort. 

LÄS MER: "Klubbkänslan är inte så stark som den en gång var"

– Det här är något som påverkar hela klubben, inte minst ungdomsverksamheten. Det är en minst lika viktig aspekt, tycker jag. Det handlar om hela föreningens välmående. Om du är vänsterback i U17 eller U19 och ser att din klubb exempelvis har haft fem olika vänsterbackar under två säsonger, vad sänder det för signaler?