Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

"Det är ganska normalt att ibland tänka negativt"

Daniel Ekvall är idrottspsykologisk rådgivare i landslaget. – Hur kan vi göra varandra bättre? Det är det övergripande, säger han.

Erik Hamrén hade en egen kock, Janne Andersson har valt en mental tränare.

– Kalla mig hellre idrottspsykologisk rådgivare, mental tränare blir så snävt, säger tvåbarnspappan som är bosatt i Norrköping och var en del av det team som vann SM-guld med IFK Norrköping 2015 och som nu förbereder landslaget för det avgörande slaget, VM-kvalet mot Nederländerna på Amsterdam Arena.

38-åringen har tillfört ett nytt moment i en verksamhet där det alltid handlar om att prestera, om att göra resultat – men också må bra.

– Idrottspsykologi innehåller ganska mycket egentligen. Jag skulle kunna jobba mer med samtal. Vi har valt att jobba med grupp och laget. Spelarna får själva fylla på med konkreta beteenden och funktioner. Vad kan man göra på planen för att hjälpa varandra? säger Daniel Ekvall och utvecklar:

– Det handlar om samarbete, relationer och kommunikationer. Spelarna kommer från 20 klubbar och skall spela match ihop. Då har man inte den naturliga tiden att träna ihop, säger han vidare.

Det är bra att vara positiv, men inte förbjudet att tänka andra tankar.

– För spelarna talar man nuförtiden om acceptens. Det är ganska normalt att ibland tänka negativt, vara nervös och känna oro. Hur kan jag ändå ha ett bra beteende; ett accepterande förhållningssätt som över tid är positivt?

– Det klassiska begreppet bra eller dåligt självförtroende. När jag spelar fotboll bäst, vad gör jag då? Vad gör jag konkret? Går jag in i närkamper eller pratar jag mycket. Hur kan jag utnyttja detta även om jag inte har bästa dagen. Det handlar om delaktighet och självbestämmande. 

Känner de sig delaktiga?

– Ja, det tror jag. När vi har teoripass uttrycker spelarna idéer och tankar, samma nära Janne och Peter har taktiska träningar. 

– Den stora grejen är gruppträffar i lagdelar. Mittfältare för sig, backar för sig samt anfallare och målvakter. Janne (Andersson) och Peter (Wettergren) är inte med på mina träffar. Spelarna får en möjlighet att snacka ihop sig om allt möjligt.

Vad är landslaget för typ av grupp?

– Min uppfattning är att de tycker att det är roligt att samlas. De hittar på saker, den sociala sammanhållningen är god, det är högt engagemang, vilket ökar chanserna till bra prestationer. 

Vad kan de bli bättre på?

– Jag kan inte peka på något på rak arm. Vi kan bli bättre på allting. Jag och Janne brukar diskutera mycket att inte ångra något i efterhand. Man kan aldrig garantera vinst, men att vi fortsätter att göra det vi har gjort bra i hela kvalet; ger oss chansen att vinna, för att slippa gå och älta saker i två månader.