Derbyt som delar den eviga staden

Romas supportrar vandrar fortfarande på fluffiga moln efter veckans fullständigt osannolika comeback mot Barcelona, samtidigt som Lazio revanschsuget gnisslar tänderna efter deras uttåg ur Europa. Stadio Olimpico kommer gunga när Lazio och Roma under söndagskvällen drabbar samman i Derby della Capitale i en blytung match i striden om Champions League.

ANNONS
|

Ibland säger en blick mer än tusen ord. I tisdags speglades en alldeles underbar, obegriplig och känslofylld fotbollskväll i Kostas Manolas vilt uppspärrade ögon när försvararen höjde armarna mot Rom-himlen efter att ha fullbordat den mest osannolika av vändningar.

– Vilken kväll! Det här är ett gigantiskt resultat för oss och vår historia, sa Daniele De Rossi.

Ingen trodde det skulle vara möjligt. Efter 4–1 på Camp Nou skulle Champions League-kvartsfinalen vara avgjord, men Roma beslutade sig för att ge det ett försök.

Eusebio Di Francesco satt uppe natten lång och grubblade innan han till slut beslutade sig för att dumpa sitt älskade 4-3-3 för en aggressiv 3-4-2-1-uppställning och frammanat av det gungande hav av rött och gult som var Curva Sud pressade Di Francescos modiga vargar sönder ett handlingsförlamat Barcelona.

ANNONS

Edin Dzekos tidiga ledningsmål gav hopp, Rom-sonen De Rossi visade inga nerver från straffpunkten och när den grekiske kolossen Manolas knoppade in Cengiz Ünders hörna i den 82:a minuten skickade han hela Stadio Olimpico i eufori när Roma tog sig till semifinal i Europa för första gången sedan Nils Liedholms dagar. Supportrarna kunde inte tro vad de just bevittnat, objektiviteten på pressläktaren for all världens väg och det vilda firandet i den eviga staden pågick natten lång, där Romas president James Pallotta till och med bötfälldes för att ha badat i fontänen på Piazza del Popolo.

Hur laddar man om efter den största urladdningen på decennier?

Roma måste finna ett sätt att samla sig efter känslostormen när ett mycket betydelsefullt derby mot Lazio väntar under söndagskvällen. Efter Romas förlust mot Atalanta har Lazio gått upp på samma poäng som Roma och med sju omgångar kvar av Serie A befinner sig de båda Rom-klubbarna, som jagas av Inter, i en stenhård kamp om Champions League-platserna.

"Total blackout efter ledningsmålet"

Lazio kliver in i Derby della Capitale med ett helt annat utgångsläge efter besvikelsen av Europa League-uttåget mot Red Bull Salzburg, där man efter att ha tagit ledningen kollapsade fullständigt och släppte in fyra mål på 20 minuter.

ANNONS

– Vi får en total blackout efter ledningsmålet och det känns väldigt bittert. Men på söndag har vi direkt en stor möjlighet att resa oss igen i form av derbyt, säger managern Simone Inzaghi.

Lazios ras inträffade omedelbart efter att Sergej Milinkovic-Savic byttes ut i den andra halvleken och mot Roma behöver Lazio en betydande prestation från sin mittfältssergeant. Den 23-årige serben har utvecklats explosionsartat under Inzaghis ledning och etablerat sig som en av fotbollsvärldens mest eftertraktade spelare. Den 191 centimeter långa Milinkovic-Savic kombinerar sin fysik med en imponerande teknik och en näsa för mål. Den här säsongen är han redan uppe i elva mål och fem assist, och Lazio – som enligt sportchef Igli Tare redan nekat bud på över 900 miljoner kronor – lär få kämpa för att behålla sin guldklimp i sommar.

– Jag tänker inte på min framtid alls. Nu när jag är tillbaka från skada koncentrerar jag mig bara på det viktigaste: mina prestationer, resultaten och att kvalificera för Champions League, säger han till serbiska Zurnal.

Än så länge är Milinkovic-Savic kvar och även om han kämpat för att finna formen på sistone har serben varit avgörande i derbyt tidigare och i fjol gjorde han mål i båda mötena när Lazio slog ut Roma ur Coppa Italia. Lazios supportrar hoppas innerligt att han ska finna formen lagom till morgondagens viktiga match.

ANNONS

Ska Lazio lyckas resa sig efter torsdagens besvikelse? Kan Roma hantera känslostormen efter bragden mot Barcelona? Tre poäng i Derby della Capitale kan visa sig väga oerhört tungt i kampen om Champions League-platserna.

ANNONS