Derbymålet: Bli störst i Göteborg

Valborgsderbyt på Gamla Ullevi mellan Gais och Öis framställs som ”Göteborgs äldsta derby”, ”det enda riktiga Göteborgsderbyt” och ”en jäkligt trevlig fotbollsmatch”. – Kallar man sig för gaisare eller öisare är det den här matchen man skall gå på i år, säger Erik Bergkvist, marknadschef i Gais.

ANNONS
|

På Valborgsmässoafton, det vill säga lördag 30 april, är det 975 dagar sedan de två alliansföreningarna Gais och Örgryte IS möttes i en seriematch i fotboll.

Den gången, 29 augusti 2013, slutade matchen 1-1 inför 8 561 åskådare efter mål av Daniel Mendes och Jakob Lindström.

Sedan dess har Öis varit nere i division 1 södra och vänt.

– En jäkla cred till de som åkt runt i Sverige under åren i division 1. Vi har inte varit färre än 100 någonstans, med några toppar, säger Björn Nilsson, som är evenemangs- och säkerhetsansvarig i Öis.

– Göteborgarna älskar att gå och gnabbas lite på arbetsplatser. Nu är det dags att ställa fram sina Gais- och Öismuggar på jobbet, säger Björn Nilsson.

ANNONS

Gais är arrangör av vårderbyt.

– Det känns som att folk har längtat efter en sådan här match. Vi ligger och skvalpar i fotbollens kölvatten, superettan är inte alltid supersexig. Detta blir en liten smak av hur det kan vara, säger Erik Bergkvist.

Det är 119 år sedan Gais och Öis möttes första gången, 2009 invigde de nya Gamla Ullevi i en match som vanns av Gais med 5-1 efter stort spelövertag från Öis.

– Jag tror att den här matchen blir som när vi invigde. Lugn, fin och trevlig, säger Björn Nilsson.

– Vi har tagit höjd för säkerhet, men varken vi eller myndigheten ser matchen som en särskild händelse, det vill säga högriskmatch, säger Erik Bergkvist.

Trots att det är Gais hemmamatch har även Öis del av publikintäkterna.

– Alla intäkter på Öis sektioner går till Öis. Tidigare har många valt bort motståndarens derby. Vi har inte höjt några biljettpriser på derbyt. Det är samma nivå hela säsongen, säger Erik Bergkvist.

Snittpriset på en biljett är 120 kronor. Öis har 4 400 platser. Det kan ge en halv miljon i intäkt, bara för Öis.

– Äntligen har vi hittat en modell att tjäna pengar även på bortamatcher, säger Björn Nilsson.

ANNONS

Han tror på uppemot 12 000 åskådare, kollegan i Gais siktar ännu högre.

– Målsiffran är 14 000 och i bästa fall nå årets toppsiffra i Göteborgsfotbollen, säger Erik Bergkvist.

– Ekonomiskt motsvarar detta 5-6 ordinarie matcher. Den är extremt viktig. Med det nya upplägget blir det nästan som 16 hemmamatcher istället för 15, säger Erik Bergqvist.

IFK Göteborg-Häcken lockade nyligen 14 583 åskådare till samma arena, i fjol hade Gais 3 333 besökare på derbyt mot Utsikten, medan Öis räknade in 2 142 åskådare på sitt derby mot Qviding.

– Förköpskulturen i den här staden är i stort sett obefintlig. I nuläget är det 4 000 bokade platser, säger Erik Bergkvist.

– Många inväntar löning. Det är mycket som händer i Göteborg. Och Göteborg är fortfarande en arbetarstad, säger Björn Nilsson.

Segrar för Gais mot Halmstad och Öis mot Degerfors skulle öka intresset ytterligare.

– Matchen i sig bör i alla fall inte skjutas åt sidan för att sjösätta en båt eller öppna en sommarstuga. Och det funkar även att se Cortégen, säger Erik Bergkvist.

ANNONS