Derbylördag i Europas toppligor

Europas toppligor rivstartar efter landslagsuppehållet – då bjuds det på mängder av stormatcher. Bland annat tre klassiska derbyn i London, Rom och Madrid.

ANNONS
|

Kampen om norra London är ett av Englands hetaste rivalmöten. När säsongens första derby sparkar igång i eftermiddag är grannmötet mer betydelsefullt än på länge. Arsenal har historiskt haft överhanden, men de senaste åren har dynamiken klubbarna emellan skiftat i takt med Tottenhams framsteg under Mauricio Pochettinos ledning. I fjol slutade Spurs före Arsenal i Premier League för första gången på 22 år, men från Arsenal-håll vill man absolut inte tala om att någon balans rubbats.

– Det kan alltid komma ett år när saker förändras. Vårt mål är enbart att vinna titeln och vara framgångsrika under säsongen, utan att nödvändigtvis titta på vad Tottenham gör. De har varit med i toppen de senaste åren men de måste vinna någonting för att bevisa sina framsteg, säger Arsenals målvakt Petr Cech.

ANNONS

Uttalandet är måhända en smula paradoxalt, med tanke på all kritik som Arsenal fått utstå de senaste åren för oförmågan att utmana om de riktigt stora titlarna, även om The Gunners vunnit tre av de fyra senaste upplagorna av FA-cupen.

Viktiga poäng på spel – utöver prestigen

Tottenham slutade elva poäng före Arsenal i fjol och är fyra poäng före den här säsongen, samtidigt som man visat upp sig på den allra största europeiska scenen genom två strålande matcher mot regerande Champions League-mästaren Real Madrid.

– För oss är varje match viktig, men vi vet att det finns en extra spänning i sådana här matcher. Precis som fansen vill vi åstadkomma någonting som klubb och vi vill slå varje lag vi möter. Vi är medvetna om hur viktigt det här derbyt är, säger Mousa Dembélé.

North London-derbyt handlar om mer än prestige. Förlust för Arsenal och avståndet upp till Spurs är plötsligt sju poäng, men vid seger minskar avståndet till blott en poäng. Arsenal har inte förlorat hemma mot Spurs på sju möten, men det kommer bli en utmaning för Gunners-försvaret att sätta stopp för Harry Kane, Dele Alli, Christian Eriksen och de övriga. Den stora frågan är huvurida Wenger än en gång kan ställa sin rekordvärvning Alexandre Lacazette utanför startelvan. Lacazette, som blev Arsenals dyraste värvning när han kom från Lyon för 600 miljoner kronor, har varit bänkad i flera toppmatcher, men visade upp fin form under landslagsuppehållet när han gjorde Frankrikes båda mål i 2–2-matchen mot Tyskland.

ANNONS

Rom-derbyt – hetare än på många år

En skyttekung som inte hade lika stor lycka under landslagsuppehållet var Italiens Ciro Immobile, som nollades två gånger om i playoff-mötena mot Sverige. I Serie A har dock Immobile varit stekhet och gjort 14 mål på 11 matcher för Lazio, som i afton äntrar Stadio Olimpico för ett Derby della Capitale mot stadsrivalen Roma, som också förbättrats stadigt under Eusebio Di Francescos ledning. Båda lagen är i strålande form och är med och utmanar i den jämna Serie A-toppen, vilket gör Rom-derbyt hetare än på många år.

– Derbyt är en speciell match. Både Roma och Lazio gör bra ifrån sig i år, så det kommer bli en rejäl utmaning. Men det finns inga favoriter, vi får helt enkelt se vilka som är bäst för dagen, säger Roma-mittfältaren Kevin Strootman till Premium Sport.

Första derbyt på nya arenan

Lördagens sista derby utspelas i Madrid, när Atlético Madrid för första gången tar emot Real Madrid på nybyggda Wanda Metropolitano. Båda lagen har inlett säsongen överraskande svagt och har halkat åtta poäng efter Barcelona. Varken Zinédine Zidane eller Diego Simeone har råd att tappa många fler poäng om La Liga-titeln inte ska hamna utom räckhåll och resultatet i det här derbyt kan mycket definiera fortsättningen av säsongen för såväl ”Los Blancos” som för ”Los Colchoneros”.

ANNONS

– Vi måste vinna det första derbyt på Wanda Metropolitano. Fansen kommer vara entusiastiska och göra det svårt för motståndarna, vilket förstås hjälper oss, och den nya arenan är större och mer högljudd. Derbyt är oerhört viktigt för klubben och supportrarna och för oss spelare är det en vacker match att spela, säger Atlético-stjärnan Antoine Griezmann, som hoppas kunna bryta sin måltorka i afton.

ANNONS