Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Den här säsongen ska bli den bästa någonsin"

Den bästa premiärsiffran på 2000-talet. Då jublar Föreningen Svensk Elitfotboll, Sef – och siktar högt inför resten av säsongen. – Det är otroligt kul. Den här säsongen ska bli den bästa någonsin, säger generalsekreteraren Mats Enquist.

15 399 personer såg i snitt allsvensk fotboll i premiäromgången. En historiskt väldigt stark notering.

– Som det ser ut nu är det den starkaste siffran i modern tid. Vi ska räkna vidare när alla har spelat sina hemmapremiärer. Det är otroligt kul, säger Mats Enquist.

"Det är riktig fotboll med riktiga supportrar"

Den tidigare högsta noteringen under 2000-talet kom 2014 då snittet var 14 660 åskådare. Publiksnittet i premiäromgången har stadigt gått uppåt under 2000-talet från 7 894 personer år 2000 till 15 399 i år.

– Klubbarna och Sef har jobbat för att försöka lyfta statusen kring allsvenskan. Det är ett långt arbete som ger resultat nu. Svenska folket tar ligan till sina hjärtan och jag tror det beror på att vi kan erbjuda en äkthet som inte alltid finns därute. Det är riktig fotboll med riktiga supportrar. Den kärleken kommer inte för lag med fantasilöner och cirkusuppställningar. Här finns en story bakom varje lag. Att vi är en liten liga med små lag gör att man kan älska den ännu hårdare, säger Mats Enquist.

"Det är vår styrka"

Han lyfter även fram samarbetet mellan ligan, klubbar och supportrar som en viktig orsak till publiktillströmningen.

– Den symbiosen utmärker oss. Det är vår styrka. Ibland, när det har hänt något negativt, är det kontroversiellt att vi lyfter fram det som är bra med supporterskapet. Men vi har valt att istället för att vara problemorienterade så har vi försökt bygga på det som fungerar. Vi är enormt glada för stödet och supportrarna. Det är de som bygger vår liga.

Vad har ni för målsättningar publikmässigt?

– Målet är att den här säsongen ska bli den bästa någonsin. Den här starten var precis vad vi behövde för att slå det. Det visar vilket sug det finns efter allsvenskan.

Vad blir viktigt för att ni ska nå det målet?

– Nummer ett, två och tre är vår publik. Den stämningen som finns på våra läktare är svårslagen. Det är inget som går att köpa för pengar. Andra ligor åker på studiebesök för att se vår inramning med tifon och supportrarnas stöd.

– Jag vill understryka att, ja vi ska hantera problemen som uppstår, men vi måste också fokusera på hur jäkla mycket som går fantastiskt bra.