Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Foto: Bildbyrån

Den här kvällen var leendena tillbaka

Det är kul med glada människor. Det har varit skralt med den varan på Gamla Ullevi när IFK Göteborg har spelat 2017. Nu log alla. Eller andades ut. 4-0 mot Sirius, säsongens största hemmaseger, första segern på sju matcher, första nollan sedan 2 juli, debut av akademispelare, marginal till kvalstrecket, inga skador, fredag.

Det är svårt att analysera fotboll. Det är svårt att förstå varför lag som kan besegra Elfsborg borta och AIK hemma och ta poäng av Malmö borta så fullständigt kan säcka ihop mot formsvaga Jönköping och jumbon AFC Eskilstuna.

Lika lurigt var det att förutspå storsegern och islossningen mot IK Sirius, även om jag faktiskt tippade 3-0 i GP:s lajv före avspark.

IFK Göteborg behövde det här, supportrarna behövde det här. Jag skall inte gå så långt som att hävda att Göteborg behövde det här, men visst vore en allsvenska utan Blåvitt en rätt torftig historia.

Jag skrev efter förlusten mot Eskilstuna i måndags att riktningen skall stå fast. Satsa vidare på akademispelarna, ge dem speltid, skruva produkten mot 2018.

Därför är det extra kul när Andreas Öhman kommer in som högerback sista minuterna, att August Erlingmark får göra mål, att även Sebastian Ohlsson får ett inhopp och att Billy Nordström gjorde sin bästa halvlek (den andra) i allsvenskan.

Det har varit ett märkligt Blåvitt år. Tränarbyte, ordförande som bestämt sig för att kliva av, spelare som lämnat mitt under säsongen och någon lånespelare för mycket.

Till nästa säsong, dit vi nu kan flytta ännu mer fokus, öppnar Mats Gren för flexiblare spelsystem, någon vass forward, en klok tränarrekrytering (det kan fortfarande bli Alf och Torbjörn) och en trupp som är klar tidigare än i år.

Det är bra. Och viktigt.

Efter segern fick IFK-spelarna en ledig lördag. Det var inte planerat, men ett tecken på att det går att andas igen. Nya tag efter VM-kvaluppehållet.

Tobias Hysén gjorde sitt 88:e allsvenska mål för IFK Göteborg och tangerade därmed Torbjörn Nilssons notering. "Roligt, men nu räcker det", menade Torbjörn och såg en stund senare Hysén dundra bollen i ribban. 

Mikael Boman. Bra. Sören Rieks. Till slut riktigt bra. Thomas Rogne. En fajter av guds nåde. Många höjde sig själva den här kvällen. 

9 142 mot Jönköping och 9 282 mot Kalmar FF var fram till matchen mot Sirius (7 814) Blåvitts lägsta siffror i allsvenskan på Gamla Ullevi i år. Sex raka utan seger, ingenmansland i tabellen och fredagskväll påverkade nu. Hoppas vi har bottnat, menade Alf Westerberg. Jag tror han har rätt.

Jag brukar aldrig ha synpunkter på dräktfärger, men måste erkänna att jag hade svårt för Sirius bortaställ. Helrosa i en nyans som störde mitt öga.

Såg ni David Boo Wiklanders Börje Salming-täckning i andra halvlek? Nästan på Ronald Mukiibi-nivå! 

Hörde inget gnäll på gräset efteråt. På grund av sanden eller resultatet?

Kammarrätten gick på Svenska Fotbollförbundets linje och godkände överklagan om förkortad demonstrationstid för NMR under lördagseftermiddagen. Därmed når Gais över 5 000 till enkronasmatchen mot BP klockan 17.00?

Håller Erik Hamrén-effekten i sig? Öster i svår bortamatch i eftermiddag. Visst är det Sören Börjesson och Fredrik Björck som leder laget, men energiinjektionen står klubbens ledardrag med den förre förbundskaptenen som resurs för. Nytt skott i krysset av Albin Skoglund?

Plus: Årets största seger på Gamla Ullevi för IFK Göteborg. Pontus Dahlbergs första nolla sedan 2 juli.

Minus: IFK var inte bra överallt, men bra på det som avgör fotbollsmatcher. Sålunda: Ingen hybris nu.