Delad poäng i känsloladdade derbyt

Blåvitt tog ledningen – men Häcken svarade med en snabb utjämning och årets andra Göteborgsderby slutade med delad poäng.

|

Det var två formstarka lag, med två raka segrar vardera i ryggen, som kom till spel i söndagens derby på Gamla Ullevi. Och det var jämnt och tufft direkt från start. Häcken etablerade spel och skapade tryck på det blåvita försvaret, inte minst i samband med att gästerna lyckades vaska fram en rad hörnor.

Samtidigt ställde IFK Göteborg om farligt vid ett par tillfällen. Inte minst när Sören Rieks drev upp bollen och hittade fram till Mix Diskerud, som i bra läge sköt högt över efter elva minuter spel.

Eriksson öppnade målskyttet

Men någon riktigt het målchans kom inte förrän i den 28:e minuten och då satt bollen i nät. Sebastian Eriksson mötte perfekt med vänsterfoten utanför straffområdet och skickade iväg en volleyträff som satt otagbart i Peter Abrahamssons vänstra hörn. Lagkaptenens första fullträff på nästan två år.

Den blåvita glädjen blev dock inte särskilt långvarig. Efter en tilltrasslad situation där Sebastian Eriksson misslyckades med en rensning, som han skickade rakt i bakhuvudet på Emil Salomonsson, hamnade bollen hos Nasiru Mohammed. Häckens ytteranfallare hann före Pontus Dahlberg och knoppade in 1-1 med pannan bara drygt fem minuter efter Erikssons 1-0.

Efter utjämningen var det sedan Häcken som var närmast ytterligare ett mål, i en halvlek som annars präglades mer av kamp än skönspel. Paulinho vände och vred med hemmaförsvaret innan han fick iväg ett tungt skott. Dahlberg styrde undan, men Mohammed Abubakari var nära att sätta dit 1-2 med pannan. Nicken gick dock strax över.

– Det är så här i ett derby. Båda lagen vill vinna. De som krigar mest kommer vinna, sa Sebastian Eriksson till C More i paus.

Om sitt mål:

–Det är en andraboll som trillar ner, jag nyper till och för en gångs skull satt den.

I den andra halvleken ökade IFK Göteborg, och inte minst Sören Rieks trycket, framåt. Dansken, som var ett ständigt orosmoment för Häcken-försvaret, var både en och två gånger nära att sätta dit 2-1. Men den sista skärpan saknades.

Ranégie hoppade in

Med drygt 20 minuter kvar av drabbningen bytte Mikael Stahre in nyförvärvet Mathias Ranégie och med targetspelaren på plan vaskade gästerna fram ett par halvchanser. Närmast att näta var formstarke Ahmed Yasin, men en slängnick från AIK-lånet missade målramen med liten marginal.

I matchens absolut sista sekunder skickade Emil Salomonsson iväg en farlig frispark men Peter Abrahamsson kunde, med viss möda, styra undan. Och närmare än så kom inget av lagen ett andra mål, årets andra Göteborgsderby slutade därmed med oavgjort, 1-1, inför 13 443 åskådare på Gamla Ullevi.

Resultatet gör att BK Häcken behåller avståndet på tre poäng till IFK Göteborg i tabellen.