Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De trotsar risken för EM-drömmen

Nästan 100 000 svenskar beräknas resa till Frankrike för att följa landslaget i sommar. GP har träffat två pappor med sina söner som litar på säkerheten och upplever mästerskapet på plats.

På klassiska Ryavallen tränar en grupp friidrottare på den okritade gräsplanen. Bakom ena kortsidan kör de sista pendlarna från Göteborg in i Borås. Ljudet från bilarna är det enda som vibrerar över anläggningen. En äldre herre ligger ensam halvlutad bakåt på södra läktaren och lapar i sig kvällens sista majsol.
På läktaren sitter också Hans och hans son Isac Andrén och Mikael Lorentzon med sonen Elliot.
Om cirka två veckor sitter de på än mer klassiska Stade de France, Frankrikes nationalarena. Det är EM-premiär. 80 000 fans, mestadels irländare och svenskar, sjunger för fulla halsar. En fest som måste upplevas på plats, menar Mikael och Hans.
– Vi var och tittade på VM 2006 i Berlin. Sverige mot Paraguay. Då var det stämning. Vi var på Camp Sweden och sen gick vi upp till Olympiastadion i ett gult och blått lämmeltåg. Det måste upplevas på plats. Jag måste uppleva det här med min pojk, det bara är så, säger Hans Andrén.
– Det var otroligt mäktigt, helt makalöst. Jag har aldrig varit med om något liknande, fyller kompisen Mikael i.

LÄS OCKSÅ: Fotbollsfest under terrorhot

LÄS OCKSÅ: "Tror inget säkerhetspådrag har varit i närheten"

Familjerna bor i villaförorten Brämhult öster om Borås. Långt från både terrorhot och landslagsfotboll i världsklass. Precis som mellan 75 000 och 100 000 andra fotbollsintresserade svenskar reser de till Frankrike för att se på det kanske sista europamästerskapet i klassisk tappning. Från och med 2020 spelas turneringen i stället utspritt över hela kontinenten, från Baku i öster till Bilbao i väst.

Många av de svenskar som reser till EM har sin bas i den lilla orten Agay vid Rivieran. Där den officiella supportercampingen, Camp Sweden, ligger. Med 8 000 platser utgör den dock bara en bråkdel av de blågula fans som spenderar sin sommar i Frankrike. Camp Sweden märker av att säkerhetsläget är ett annat än vid tidigare mästerskap.
– Det är mer restriktioner och högre säkerhet på arenorna den här gången, vilket är helt naturligt. Vi har fått önskemål från franska myndigheter att vi ska ha vissa saker på plats. Jag kan inte gå in i detalj vad de sakerna är. Vi lyssnar och tar åt oss och gör som de säger, säger Camp Swedens vice ordförande Lindha Jansson.

Sällskapet från Brämhult bestämde sig för att åka på EM när Sverige slog Montenegro med 3–1 i juni. Biljetterna till Irland–Sverige bokades snabbt efter play-off-bragden mot Danmark. Sedan dess har Islamiska staten, IS, satt skräck i Europa. Trots det senaste årets terrortragedier har inte Hans eller Mikael ändrat sig – de ska uppleva europamästerskapet på plats.
– Det har aldrig varit någon tvekan. Jag hoppas att jag kan lita på säkerheten som finns. Det yrket jag har gör att jag tittar mycket på hur folk går och beter sig. Det blir nog lite extra av det nu, säger Hans Andrén som jobbar som kriminalinspektör.
Kommer hotbilden påverka er på något sätt?
– Vi kommer försöka vara så normala som möjligt. Det är klart man kommer titta sig omkring när man är i folksamlingar, men samtidigt går det inte att undvika allt, säger Hans Andrén.
– Jag reser ganska mycket men jag har aldrig känt mig direkt hotad. När man väl är i väg så tänker man inte så mycket på det. Kanske är det säkrare nu än om inget av dåden hade skett, säger Mikael Lorentzon och fortsätter:
– Sen har vi ju med oss dem, säger han och nickar mot sönerna, då tänker man lite annorlunda och är mer försiktig.

I spelorterna, Paris, Toulouse och Nice, kommer det finnas supporterambassader där svenskar kan få information och guidning. Camp Sweden har dessutom kontakt med Svenska Fotbollförbundet, ambassader och lokala myndigheter för att öka sin beredskap.
– Vi får göra det bästa av det och använda informationen vi får. I förra EM, i Ukraina 2012, var det andra hotbilder. Nu är det tyvärr ett hot man inte kan freda sig emot. Men vi kommer ge ut en supporterguide med information, säger Lindha Jansson.
Har ni någon plan för om ett attentat sker?
– Vi ska jobba fram det. Det beror lite på var det händer. Om det händer i Nice får vi försöka hjälpa alla. Om det händer i Paris så kommer vi nog hålla campingen öppen.
Hur är hotbilden mot campingen?
– Inte större än vad den är överallt. Ska man vara krass är det troligare de slår till mot arenorna där det är mycket folk.

Under sin tre dagar långa vistelse i Paris kommer Andréns och Lorentzons vara skyddade av en av de största säkerhetsansträngningarna någonsin.
Även om hotbilden ligger som något av en blöt filt över hela turneringen menar Brämhultborna att det inte är anledning nog att stanna hemma på svensk mark.
– Visst blev man orolig när säkerhetschefen gick ut och sa att hotbilden är hög, säger Hans Andren och fortsätter:
– Man har tänkt till med tanke på vad som hände i november. Över huvudtaget tänker man på läget som är i världen, med terror och flygolyckor. Det är klart man undrar. Samtidigt så går det inte bara att lägga sig ner heller.
– Det finns med där, det gör det. Det kan så klart ha känts mer tryggt om det inte varit såhär. Men jag har kriminalinspektör Hans Andrén med mig så jag tar rygg på honom, säger Mikael Lorentzon.