Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

De är lokalfotbollens skyttekungar: "Vi har sporrat varandra"

Över 100 mål tillsammans på två säsonger och två raka skytteligavinster. Fredrik Zanjanchi och Cornelis Leckborn är lokalfotbollens otvivelaktiga skyttekungar.  – Vi sade innan säsongen att vi inte kunde låta någon annan vinna, säger Fredrik Zanjanchi.

Oavsett nivå, oavsett tid på året, oavsett plats på jorden – målen avgör fotbollsmatcher. I den göteborgska lokalfotbollen återfinns två män som vant sig vid att fira. Hisingsbackas Fredrik Zanjanchi och Kongahällas Cornelis Leckborn har på två säsonger, en i division 4 och en i division 3, gjort smått otroliga 107 mål sinsemellan. 

Duellen om skytteligasegern, och vänskapen, dem emellan började under fjolåret. Då toppade Hisingsbacka och Kongahälla division 4 – och Cornelis och Fredrik jagade varandra i skytteligan. 

– Det har varit en bra värdemätare. Man har sett att nu har han gjort tio mål och känt att nu måste jag också göra tio, säger Fredrik. 

Gjorde 49 mål på en säsong

Vi träffas inför lokalseriernas sista omgång. Både Kongahälla och Hisingsbacka gick upp till division 3 i fjol. För Hisings-laget har succén fortsatt. I sista omgången säkrades seriesegern efter ett kryss mot Ahlafors – samtidigt var Kongahälla med och grusade Virgos förhoppningar om att komma ikapp i tabelltoppen genom att spela 3-3. 

I skytteligan är vinner Fredrik i år. Hans 19 mål på 22 matcher ger honom gott om avstånd ner till Cornelis som slutdae trea på 13. I fjol var rollerna omvända. Cornelis Leckborn stod för 42 mål i serien och toppade det med sju mål till i kvalet till division 3. 

– Allt stämde. Vi hade ett bra lag och ett spel som passade mig. I år har det gått lite trögare. Jag göra mina mål på alla möjliga sätt, men de flesta kommer i boxen, säger han. 

Provspel med Gais

Både Cornelis och Fredriks mål har fått klubbar högre upp i hierarkin att höja på ögonbrynen. Provspelningar i Gais och Ljungskile respektive Qviding och Assyriska ledde dock inte till några flyttar i vintras. De blev kvar – och målen har fortsatt trilla in. 

Har ni sporrats av varandra?

– Ja, det har man, säger de i mun på varandra. 

Cornelis fortsätter:

– Men det var mer förra året. Då var det tajt mellan oss när vi sprang ifrån på våren båda två. Då var det nytt för oss båda och vi började tjöta lite. Om inte jag tar hem det så får du ta det, så är det ju, säger han till Fredrik. 

De pratade inför säsongen om att inte låta någon annan ta hand om skytteligasegern. Deras löfte blev sanning. 

Nu är frågan var de sprutar in mål i framtiden?

– Jag har faktiskt ingen aning än så länge. Vi får se vad klubben säger och hur satsningen ser ut. Jag håller allting helt öppet, säger Cornelis. 

– Om rätt erbjudande dyker upp nästa år så kanske man nappar. Men går vi upp i tvåan så är det något riktigt stort för Backa och då vill man vara med på den resan även nästa år. Backa ligger mig riktigt varmt om hjärtat, säger Fredrik. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.