Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: JOHANNA LUNDBERG
Bild: JOHANNA LUNDBERG

Daniel Kindberg döms till tre års fängelse

Tingsrättens beslut är fattat. Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg döms till tre års fängelse för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. En dom som kommer överklagas.
– Det är rena falsarier och påhitt, säger Kindberg efter domen.

Ångermanlands tingsrätt dömer Daniel Kindberg till fängelse i tre år samt näringsförbud i fem år, enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

Daniel Kindberg har stått åtalad för grov trolöshet mot huvudman i två fall, medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott i fyra fall.

Kindberg döms för två fall av trolöshet mot huvudman, ett fall av grov trolöshet mot huvudman, två fall av medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Han ska också, solidariskt med de två andra nu dömda männen, betala skadestånd till Peabföretaget Fältjägaren och Östersundshem på omkring 13 miljoner kronor.

Kindberg frias dock från två fall av trolöshet mot huvudman och ett fall av medhjälp till trolöshet mot huvudman, enligt domen från tingsrätten.

LÄS MER: Efter domen – förbundet vill ändra regler

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse och sju års näringsförbud för Daniel Kindberg, men det blir alltså tre års fängelse och fem års näringsförbud.

Domen överklagas

De två medåtalade, en tidigare anställd på Peab och en transportföretagare från Sollefteå, döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman. En döms också för medhjälp till grova bokföringsbrott. De får två år och sex månader respektive två års fängelse.

Kindberg och de två medåtalade har förnekat brott.

Under tisdagen höll Kinberg en presskonferens med anledning av domen:

– Ni vet att jag har haft synpunkter på åklagaren och polisens arbete. Det måste betecknas som en ren rättsskandal på det sätt domen är skriven. Det är rena falsarier och påhitt och det måste vara väldigt väldigt ovanligt i svensk rättshistoria att något sånt här får meddelas. Jag är oskyldig, säger Kinberg som kommer att överklaga domen.

– Alla människor i Sverige, inklusive jag själv, är oskyldiga intill dess dom har vunnit laga kraft. Domen som har kommit idag kommer inte vinna laga kraft därför att den kommer att överklagas, säger han.

Även Daniel Kindbergs advokat, Olle Kullinger, ställer sig frågande till domen.

– Det här är som om jag skulle stå åtalad för att ha stulit tio stycken tavlor, jag säger att jag målat tavlorna själv och tingsrätten säger att jag bara haft målarfärg för att måla två tavlor så att de schablonmässigt anser att jag stulit 80 procent av varje tavla. Så konstig tycker vi att den här domen är, säger Olle Kullinger under presskonferensen.

LÄS MER: ÖFK och Kindberg i blåsväder – detta har hänt

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.