Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Damerna får 0,2 procent av potten: ”Hade kunnat leva hur bra som helst”

På onsdagen möter FC Rosengård spanska Barcelona i Champions Leagues kvartsfinal. För Marta, Lotta Schelin och de andra profilerna i Rosengård är matchen en chans att nå finalen i Cardiff den 1 juni. Några stora prispengar kan klubben däremot inte räkna med.

Dagen efter den första av matcherna i dubbelmötet mot Barcelona premiärvisas dokumentären ”Fotboll i nöd och lust”. 

Filmen har följt FC Rosengårds kamp på och utanför planen under två år och ger en bild av hur tuff verkligheten kan vara för ett av Sveriges bästa fotbollslag.

En av karaktärerna i filmen är klubbens tidigare klubbdirektör Klas Tjebbes.

"Hade kunnat leva hur bra som helst"

Han har på egen hand räknat på fördelningen av prispengar i Champions League för herrar och damer och kommit fram till att 99,8 procent av pengarna landar i knät på herrfotbollens turnering.

– Uefa vågade en gång satsa på Champions League, det blev succé. Varför gör man inte samma sak med damfotbollen? om Uefa fördelat i enlighet med den faktiska ekonomin skulle tjejerna fått tio gånger mer än vad de får nu. Och med tio gånger mer hade vi kunnat leva hur bra som helst, vara rankade femma i Europa och spela Champions League, säger han i dokumentären.

"Skillnaderna är inte rimliga"

Therese Sjögran, Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna, avslutade karriären 2015 och klev då in som sportchef i FC Rosengård. Hon delar Klas Tjebbes analys.

– Herrfotbollen drar in mer pengar, och ska ha mer pengar. Men skillnaderna nu är inte rimliga, säger hon i ”Fotboll i nöd och lust”.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.