Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det blir ingen damallsvensk fotboll i maj.  Bild: SIMON ELIASSON
Det blir ingen damallsvensk fotboll i maj. Bild: SIMON ELIASSON

Damallsvenskan skjuts upp ytterligare

Det blir ingen damallsvensk fotboll i maj. Det beslutet fattades av Elitfotboll dam under söndagen.

Tiden rann ut för damallsvenskan som, likt alla andra fotbollsligor i Sverige, har skjutits upp på grund av corona krisen.

Planen var att säsongen skulle dras igång i slutet av maj. Men i dag meddelade Elitfotboll dam, EFD, att så inte blir fallet. Den planen skrotas.

– För att kunna komma i gång i månadsskiftet hade vi behövt alla beslut som krävs på plats den 15 maj och vi räknar inte med att klara det, säger EFD:s ordförande Annika Grälls söndagskvällens styrelsemöte.

Två viktiga paramterar

Beskedet kommer knappast som någon större chock. Tomas Hoszek, generalsekreterare för EFD, har tidigare flaggat för att det troligtvis inte kommer gå att genomföra en omstart i månadsskiftet maj-juni.

Han har även tidigare konstaterat att Folkhälsomyndigheten måste ändra två parametrar för att det ska bli grönt ljus för damallsvensk fotboll.

Det uppenbara, till att börja med, är att fotbollsmatcher måste tillåtas på seniornivå igen. Samt att reserestriktionerna för att begränsa smittspridningen försvinner, så att lagen kan resa igen.

– De bitarna måste falla på plats och klubbarna behöver ett par veckor på sig, för att växla upp i sin träning och hinna träningsmatcha ett par matcher, har Tomas Hoszek sagt tidigare i veckan.

Inget nytt datum satt

Något nytt preliminärt datum för den damallsvenska premiären är inte satt. I stället avvaktar man uppföljningsmötet mellan Folkhälsomyndigheten och olika intresseorganisationer i svensk fotboll, ett möte som är tänkt att hållas inom en vecka.

För att hinna spela samtliga 22 omgångar i damallsvenskan krävs det att spelet kommer i gång senast i juli. Om inte det går är det första alternativet att avgöra säsongen i en enkelserie med endast 11 omgångar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.