Dalsjöfors upp i allsvenskan

ANNONS
|

GP for österut. En bit efter Borås svängde vi av riksväg 40 och strax efter församlingshemmet på höger sida stod det "idrottsplats" på en liten skylt. Den allsvenska platsen säkrades redan förra helgen, så när Dalsjöfors skulle firas var det många som ville vara med. En som varit på plats i över 40 år är Inge Perbring. I går stod han i oset bakom grillen och stekte hamburgare.

- Vi hade framgångsrika skidåkare i klubben på 80-talet som bland annat tog SM-guld, men det här är den roligaste dagen, säger han. Jag tror att den enorma sammanhållningen är en väldigt stor framgångsfaktor.

ANNONS

Att det blev förlust i går mot Kalmar (2–3) spelade mindre roll. Direkt efter slutsignalen åkte guldhattarna på och på den svarta t-shirten stod det "vinnare av söderettan".

- Jag hade bestämt mig för att sluta, men nu fortsätter jag, säger lagkaptenen Anna Lindén.

Vid sidan av stod pappa Göran, klubbens "allt-i-allo", och med blommor i handen kom mamma Ulla fram och grattade. Till nästa säsong blir det tunga syskonfighter, lillayster Sara Lindén öser in mål i Kopparbergs/Göteborg.

- Det är jag som har lärt henne alla finter, så det kommer att gå bra, skrattar mittbacken Anna.

Sett till förutsättningar ter sig Dalsjöfors Goifs bedrift väldigt imponerande. Samarbetet med Byttorps IF blev klart först till den här säsongen och under sommaruppehållet valde tre ordinarie spelare att lämna laget för att i stället satsa på studier i USA.

- Tanken var att etablera oss i söderettan och någonstans runt 2016 fanns en vision om att nå allsvenskan, förklarar tränaren Joakim Carlsson. Jag tycker det är en bragd det vi har gjort.

Själv var gårdagskvällen speciell för honom. Sejouren som klubbens tränare blev bara ettårig, så i går var "sista kvällen med gänget".

- Jag har fått ett nytt civilt jobb som innebär drygt 100 resdagar och det går inte att kombinera.

ANNONS

En som däremot fortsätter är Linda Westberg. 21-åringen kom tillbaks från studier i USA i maj och hade inte direkt några allsvenska ambitioner.

- Då hoppades jag bara få vara med och träna, säger hon och rättar till guldhatten. Nu är vi allsvenskan och skall spela mot de bästa i landet – det är jättesvårt att fatta.

Gårdagens match innebar att laget lämnar charmiga Gårdavallen för Ramnavallen inne i Borås. Klubben byter också namn till Borås damfotbollsförening (Borås DFF) för att bland annat locka till sig fler sponsorer.

Och det behövs.

- Vi omsätter knappt en miljon kronor i dag och behöver komma upp i fem, säger Göran Odqvist. Som jämförelse omsätter LDB Malmö runt tolv.

Inga tankar på samarbete med Elfsborg?

- Nej, inte som det ser ut i dag.

I många fall pratar man om att lag som tar klivet upp en serie behöver en spelare i varje lagdel. I Dalsjöfors fall räcker inte det, tror Joakim Eriksson.

- Jag skulle snarare vilja säga fyra, fem spelare.

Arbetet med nästa säsong tog en tillfällig time-out i går kväll. Seriesegern skulle firas och långt efter att matchen tagit slut hördes den ena segersången efter den andra.

Sånger som säkerligen fortsatte långt in på småtimmarna.

ANNONS
ANNONS