Dalkurd klart för allsvenskan: "Det är det finaste jag gjort i mitt liv"

På lördagen skrevs fotbollshistoria i Borlänge. Dalkurd, som bildades för 13 år sedan, är klart för allsvenskan i fotboll.

ANNONS
|

När slutsignalen gick och det var klart att Dalkurd slagit Gais med 1–0 utbröt det stora jublet. Inte bara på Domnarvsvallen utan också bland kurder runt om i världen.

– Man står med de här grabbarna varje dag. Vi är det lag som har haft mest tryck på oss och jag vet vad det här betyder för grabbarna, säger tränaren Andreas Brännström till Cmore.

Klubbens supportersida på Facebook, som har cirka 1,5 miljoner följare, var riktigt het på lördagen. Dalkurd bildades 2004 som ett socialt projekt för ungdomar som hade det jobbigt i samhället och har blivit en viktig angelägenhet bland många kurder.

ANNONS

Historien om hur klubben gått som en raket genom seriesystemet har blivit en svensk idrottsklassiker och nu är föreningen klar för allsvenskan.

– Vi gör det här tillsammans med vår egna spelidé som är lite utländsk. Det fungerar bra. Dalkurd är som en familj. Det är en väldigt speciell klubb, säger backen Henrik Löfkvist.

Det räckte för Dalkurd att ta en poäng mot Gais för att avancemanget skulle vara klart. Den förutsättningen präglade också matchbilden i första halvleken. Dalkurd hade stort fokus på försvarsspelet och skapade inte många avslut. Samtidigt var inte Gais tillräckligt bra för att utnyttja Dalkurds försiktiga spel.

Matchens avgörande kom i 59:e minuten. I en av Dalkurds få snabba spelvändningar och anfall slog Heradi Rashidi ett perfekt inlägg till lagkaptenen Rawez Lawan, som i hög fart kunde peta bollen i mål.

– Jag visste att jag skulle avgöra. Jag har visionerat det hela året. Det är sjukt. Det betyder mycket för mig. Tänk alla kurder runt om i världen. De går igenom misär nu. Om vi kan ge ett smajltill dem. Det är det finaste jag har gjort i mitt liv, säger han till Cmore.

Då började allsvenska festen på allvar i Borlänge.

– Vi har något väldigt unikt. Vi har byggt en fin grej här. Vi strävar alltid efter att nå högst upp, säger sportchefen Adil Kizil till Cmore, som var med från början när klubben grundades 2004.

ANNONS
ANNONS