BK Häckens målvakt Pontus Dahlberg.
BK Häckens målvakt Pontus Dahlberg. Bild: PETER HOLGERSSON

Dahlbergs supersuccé i första Häcken-starten

Ringrostig efter att inte ha spelat tävlingsfotboll sedan den 9 januari? Inte Pontus Dahlberg. Målvakten blev den förste på nästan ett år att nolla IFK Norrköping.
– Skönt, såklart. Väldigt skönt, säger han.

ANNONS
|

Bänkad mot Varbergs BoIS borta. Och mot Varbergs BoIS hemma.

Till måndagens möte med IFK Norrköping var det så dags för inlånade Pontus Dahlberg att ta plats i BK Häckens mål för allra första gången.

Han sattes på prov direkt.

I matchminut två var han ute och avstyrde en djupledsboll. I matchminut tre reflexräddade han ett styrt skott från Alexander Fransson. Och i matchminut 14 stod han rätt när Pontus Almqvist testade från högerkanten. Det var en finfin start.

– Det var lika bra att komma igång minut ett. Slå på så tidigt som möjligt, säger Pontus Dahlberg.

Det blev ännu bättre för målvakten därefter – och för BK Häcken. Inte minst i form av att Leo Bengtsson gav laget ledningen i matchminut 73.

ANNONS

Vänsteryttern vek in från vänster och avslutade med högern. Smack. Bollen ven in i det bortre hörnet. Det var ett drömmål.

0–1. Fullträffen var Leo Bengtssons sjätte för säsongen. Det räckte för tre poäng.

BK Häcken vann, tog sin tredje raka seger och klättrade upp till tredjeplats i tabellen. Tacka Leo Bengtsson för det. Och Pontus Dahlberg.

21-åringen lyckades med det som ingen annan allsvensk målvakt gjort sedan den 15 september i fjol – att nolla IFK Norrköping i en seriematch.

Alm har inte valt någon förstemålvakt

Han gjorde det alltså i sitt första BK Häcken-framträdande. Och det som var hans första tävlingsmatch sedan den svenska landskampen mot Moldavien (1–0) i januari.

– De har en väldigt bra offensiv med fina kvaliteter där. Vi gjorde en bra försvarsinsats, krigade och höll i det bra, säger Dahlberg.

– En väldigt bra insats från hela laget på bortaplan.

Hur har det varit för dig att inte spela någon tävlingsmatch på så många månader?

– Det är klart att det har varit svårt. Man måste förbereda sig på att det kan hända – ha det i åtanke. Det är mycket slit bakom kulisserna, man har hållit igång i gymmet. Man måste ligga i, kanske lite mer än när man spelar vecka ut och vecka in.

ANNONS

Är du förstemålvakt i BK Häcken nu?

Jonathan Rasheed finns ju med i konkurrensen. Han vaktade målet mot Varbergs BoIS borta. Och mot Varbergs BoIS hemma.

– Det får tränarna svara på. Det är en konkurrenssituation, så som det alltid ska vara. "Jonte" är en bra målvakt, sedan är det upp till tränarna vem som ska spela.

Tränaren Andreas Alm på samma fråga:

– I de senaste matcher har "Jonte" varit etta två gånger och Dahlberg en gång. Den som står är etta, så kan man säga.

Så, du har inte valt någon förstemålvakt?

– Nej. Nu gjorde Pontus en fin insats i dag, det är klart att det bidrar till laguttagningen i nästa match.

Fakta: Så startade BK Häcken

(4–2–3–1): Pontus Dahlberg – Godswill Ekpolo (Adam Andersson, 97), Joona Toivio, Rasmus Lindgren, Leonard Zuta – Erik Friberg, Gustav Berggren – Ahmed Yasin (Alexander Faltsetas, 79), Daleho Irandust (Johan Hammar, 79), Leo Bengtsson (Viktor Lundberg, 88) – Alexander Söderlund

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS