Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Dahlberg vill ta Alvbåges plats: "Det är mitt mål"

Ny målvaktstränare, samma fråga: Kan talangen peta veteranen? – Alla vill spela, jag också, säger Pontus Dahlberg, 17.

Allsvenskans meste spelare genom tiderna (431 matcher) blixtinkallades under juluppehållet när tidigare IFK-tränaren Sven-Göran Eriksson värvade Stefan Remnér som målvaktstränare till Shenzhen FC i kinesiska andraligan.

Nu börjar Sven Andersson, 53, bli varm i Blåvittkläderna.

– Jag hade väl funderat lite innan på hur jag skulle göra om det kom något. Jag har haft lite lösa kontakter som inte har blivit något. Om det skulle hända var jag beredd att flytta på mig, så det var var bara att säga ja.

Vad tycker du om första tiden?

– Mycket nytt. Mycket man behöver lära sig och komma in i. Det känns bra. Jörgen (Lennartsson, tränare) och ”Affe” (Westerberg, assisterande tränare).

Uppdraget är att förädla talangen hos IFK Göteborg tre A-lagsmålvakter, veteranen John Alvbåge, allsvenskt meriterade Erik Dahlin och jättetalangen Pontus Dahlberg.

– Det är världsklass att få en sådan kompetens till klubben, han är varmt välkommen, säger John Alvbåge.

Vad skiljer honom och Stefan åt?

– Det är vitt skilda typer vad gäller målvaktsträningen. Det är som att jämföra äpplen och päron. De har inte alls samma stil. Olika typer, kan man säga, utan att gå in på detaljer.

Från Sven Anderssons aktiva karriär märks straffräddningen för Helsingborgs IF i Champions League-kvalet mot Inter 2000, SM-guldet med Örgryte IS efter finalvinst mot IFK Göteborg 1985 och en duell med Jesper Blomqvist.

– Jörgen visade straffräddningen för spelartruppen, men den har inte visat. Som tur är. Däremot var Bjärsmyr snabb med den, säger Sven Andersson med ett leende.

2015 utsågs John Alvbåge till allsvenskans bästa målvakt, 2016 pekades Pontus Dahlberg ut som en av Sveriges allra största målvaktstalanger.

– Vi har tre riktigt bra målvakter. Erik har spelat allsvenskan och i Norge. Och Pontus är på väg. Det är bra förspänt, säger Sven Andersson efter två veckor i nya rollen.

Han vill avvakta att uttala sig om vad som talar för Pontus Dahlberg.

– Det är tre målvakter som konkurrerar om en allsvensk plats. Tidigt på säsongen. Alla konkurrerar. Och konkurrerar på samma villkor. Den som är bäst när vi skall möta Malmö får spela den matchen.

Det finns inga beslut fattade nu om hur ni tänker?

– Nej, inte vad jag vet i alla fall. Det finns inga beslut fattade.

John Alvbåge har varit uttalad förstemålvakt i IFK Göteborg sedan 2012 och känner igen frågeställningarna.

– Det är som vanligt. Det är bara att kriga på och vara professionell, försöka ta vara på varje träning och match. Man måste givetvis spänna bågen för varje år.

– Man blir kanske mer och mer jagad ju äldre man blir. Så är det. Som jag har sagt förut, det känns absolut som att jag har mina bästa år här nu. Och framför mig.

– Det var inte lika bra förra året. I min skalle betyder det ingenting. Det betyder inte att jag är en sämre målvakt, snarare tvärtom, att jag blir bättre av det. Man lär sig av det grejorna. Att vara målvakt och spela i IFK Göteborg innebär stora krav.

Pontus Dahlberg har, trots noll allsvenska matcher, uppvaktats av både Leipzig i Tyskland, Atalanta i Italien och Sunderland i England, men har inga planer på att lämna IFK nu.

– Det får komma som det kommer. Det är inget jag fokuserar på, säger den förre Älvängenmålvakten.

Du är här nu?

– Jag är här nu. Och det är det jag fokuserar på.

Tror du att du kommer göra allsvensk debut under året?

– Det är mitt mål och det är vad jag hoppas på.

Hur viktigt är det att redan detta år få spela i allsvenskan?

– Det viktigaste för att utvecklas är att få matcher. Få spela mycket matcher, helt enkelt. Man kan träna hur mycket som helst i en bra miljö, men det är fortfarande matcherna där man utvecklas.

IFK Göteborg har i nuläget inga planer på att minska antalet A-lagskontrakterade målvakter från tre till två.