Dagerståls nick räddade svensk poäng

Underläge i paus. Men en välriktad nick från Filip Dagerstål såg till att Sverige fick med sig en poäng hem från EM-kvalmötet borta mot Belgien.

|

I Roland Nilssons första match som huvudansvarig U21-förbundskapten blev det en säker seger för Sverige med 4-1 mot Cypern när EM-kvalet inleddes i september. På fredagskvällen fortsatte kvalet för svensk del när en av de tuffaste konkurrenterna i gruppen, Belgien, väntade på bortaplan.

Blågult, med Blåvitts burväktare Pontus Dahlberg i mål och Häckens Joel Andersson som vänsterback från start, inledde klart bäst och hade flera gånger bud på ett ledningsmål. Därmed var det inte helt logiskt när det var belgarna som blev först med att hitta nätet. I den 30:e minuten höll Club Brügge-mittfältaren Jordi Vanlerberghe sig framme och satte dit 1-0. Ett resultat som stod sig till paus.

I inledningen av den andra halvleken fortsatte det spelmässiga övertaget för Sverige som stundtals dominerade stort, hade överlägset bollinnehav och radade upp chanser. Och med timmen spelad kom så också kvitteringen. En svensk hörnspark såg ut att bli misslyckad, men Filip Dagerstål tog fart, var snabbt framme och skarvade in 1-1 bakom Nordin Jackers i det belgiska målet.

Dagerstål utjämnade

Efter den svenska utjämningen lyfte hemmalaget och ett par gånger levde svenskarna farligt. Först kom Pontus Dahlberg ut och avstyrde en farlig kontring och i nästa läge var det Franz Brorsson som med en sen brytning hindrade ett blågult baklängesmål.

Men också Sverige vaskade fram en del målmöjligheter. Carlos Strandberg var på språng ett par gånger, men allra närmast att sätta dit ett ledningsmål var tidigare Blåvitt-spelaren Gustav Engvall när han sånär lyckades styra in ett inlägg med pannan.

Under matchens sista minuter böljade spelet fram och tillbaka och båda lagen hade ett par nästan-chanser, som det dock inte blev något av. I det absoluta slutskedet var Belgien nära att trycka dit ett avgörande men bollen smet utanför Pontus Dahlbergs vänstra stolpe.

Drabbningen slutade 1-1 och Sverige har därmed ett kryss och en vinst på kvalets två första matcher.