Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Da Graca har kommit för att spela

Han har ett förflutet som ungdomsproffs i Arsenal. Nu värvas 19-årige göteborgaren Kristopher Da Graca till IFK Göteborg. – Jag kommer att göra vad som helst för en startplats, säger han efter första träningen med nya laget.

Han fick kontrakt med Arsenal som 16-åring efter att ha imponerat i Hisings Backa FC och P15-landslaget. Men den numera 19-årige mittbacken från Bergsjön har fått nöta mycket bänk i den brittiska storklubbens U23-lag under den senaste tiden, och nu har hans kontrakt gått ut. Då tog IFK Göteborg chansen att slå till.

– Det känns skönt att vara här. Det är en bra klubb och de tror på mig, säger Kristopher Da Graca efter sin första träning med Blåvitt på torsdagsförmiddagen.

Han har letat efter en ny klubb under en längre tid och till slut blev det alltså IFK Göteborg för den matchotränade mittbacken.

– Det var ett bra tag sedan jag spelade match. Jag har hållit igång kroppen, men det är klart att det blir en stor omställning, säger han om formen och fortsätter:

– Att få spela i Arsenal var en bra början på karriären. Det är hög nivå på alla spelare där. Men nu känns det skönt att vara hemma igen med alla kompisar och med min familj.

Vad säger du om konkurrensen på din position?

– Det är bra mittbackar. Men  det vet jag om. Och jag kommer att göra vad som helst för att ta en startplats, och det vet de om också.

Da Graca nobbade Häcken

Under jakten på ny klubb provspelade Da Graca för bland annat italienska Genoa och BK Häcken, den sistnämnda klubben såg ett tag ut som en logisk plats för försvararen från Hisingsbacka. Men enligt Häckens sportchef Sonny Karlsson var det Da Graca som tackade nej till spel hemma på Hisingen.

–Han ville försöka stanna utomlands, men det gick väl inte så då blev det IFK. Han kan väl räkna...Vi har fem mittbackar, de (IFK Göteborg) har snart ingen, säger Karlsson till GP via sms.

Men var ni intresserade av honom?

– Han gick till IFK, därmed var det över med diskussioner om honom från vår sida.

Da Graca har skrivit på ett kontrakt som sträcker sig över 2019 med IFK Göteborg. Enligt uppgifter till GP kostar han klubben ingenting, förutom lön. Klubben plockar honom helt gratis.