Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Dödshot mot spelare i IFK Göteborg efter förlusten

IFK Göteborg föll tungt under söndagen mot Kalmar.
Efter matchen fick spelare i laget motta dödshot och rasistiska tillmälen, enligt polisen ska det röra sig om ett hot som framförts via sociala medier i samband med matchen.
”Säkerheten kring laget förstärktes omedelbart enligt klubbens rutiner. Alla i IFK Göteborg tar kraftigt avstånd från de oacceptabla handlingarna”, skriver Blåvitt på sin hemsida.

IFK Göteborg spelade under söndagen hemma mot Kalmar i allsvenskan.

Det blev en tung 2–1-förlust, som gör att Blåvitt är inblandade i seriens absoluta botten.

Nu har matchen fått ett obehagligt efterspel. Spelare i laget har nämligen mottagit dödshot, enligt klubbens hemsida.

”Efter söndagens match riktades dödshot och rasistiska tillmälen mot spelare i IFK Göteborg. Säkerheten kring laget förstärktes omedelbart enligt klubbens rutiner. Alla i IFK Göteborg tar kraftigt avstånd från de oacceptabla handlingarna”, skriver Blåvitt på hemsidan.

”Krav och förväntningar hör till fotbollen. Hot till livet och trakasserier gör inte det. Att prestera under press är en sak, men ingen spelare eller ledare presterar bättre av hot och hat”, skriver IFK vidare.

Klubben skriver att flera personer ska ha riktat dödshot och rasistiska tillmälen mot spelare och deras familjer.

”Vi behöver allas fortsatta positiva stöd – inte hot och trakasserier för det hör inte hemma i vår förening. Tillsammans ska vi vända detta” avslutas utlåtandet på hemsidan, innan det meddelas att inga ytterligare uttalanden kommer att göras just nu.

Polisen: ”En händelse är en för mycket”

Enligt Jonas Andreasson, som är Göteborgsklubbarnas kontaktperson och samordnare i lokalpolisområde City, ska hotet ha framförts genom ett skrivet meddelande via sociala medier i direkt anslutning till match.

– Det är naturligt att vi har en dialog med säkerhetsansvariga i klubbarna. Jag har pratat med dem i dag. Han meddelade att det kommer göras en polisanmälan. Exakt vad hotet består i vet inte jag i nuläget, säger Jonas Andreasson.

Hotet ska ha varit riktat mot en enskild spelare. Polisens samordnare Jonas Andreasson säger att hot mot spelare sker tämligen sällan och att det förutom den aktuella händelsen endast har skett en gång tidigare i år.

– En händelse är en för mycket. Att det kommer fram så här är vi hyfsat förskonade ifrån. Det är viktigt att klubben framför sin ståndpunkt. Det tycker jag att de har gjort bra här.

Vad gör ni nu?

– Vi avvaktar tills att anmälan har upprättats.

Fått motta hot tidigare under säsongen

Det är inte första gången som IFK Göteborg tvingas markera när det gäller hot och dylikt mot spelare.

Så sent som i somras publicerade klubben en skrivelse i ett liknande ärende. Då gällde det vänsterbacken Victor Wernersson som i samband med den uppmärksammade övergången till en belgiska Mechelen fick motta hot och personangrepp i sociala medier.

”Vi vill från klubbens sida klargöra att de personangrepp och hot om våld som Victor har fått utstå är oacceptabla och något som IFK Göteborg inte vill förknippas med”, skrev klubben då.

LÄS MER: Wernersson hotad efter uppmärksammade övergången

Klubblegendaren Tobias Hysén reagerar starkt på händelsen.

”Vad fan är det här för jävla skit? Alla är besvikna på hur säsongen har blivit, men nån måtta får det fan vara. Om ni inte orkar stötta så fine, men ge fan i att hota spelare och familjemedlemmar. Ingen har någonsin blivit bättre av det” skriver han på Twitter.

Under måndagskvällen gick supporterklubben, Änglarna, och flera andra läktargrupperingar ut med en skrivelse där de tydligt markerar mot de hot som kommit mot spelare i IFK Göteborg.

IFK Göteborgs läktargrupper vill, tillsammans med Supporterklubben Änglarna, tydligt markera mot den eller de personer som i söndags hotade enskilda spelare i IFK Göteborg.

Vi vet att det finns stor frustration över årets kräftgång - en frustration som många av oss delar. Vi tror också att en del av supporterskapet är att ställa tydliga och konstruktiva krav på föreningen och de som får äran att representera den.

Däremot accepterar vi INTE hot och grova rasistiska övertramp som riktas mot enskilda spelare. Då har alla gränser passerats.

Den typen av övertramp skadar vår förening på djupet. Den typen av övertramp slår sönder grunden som vi vill vila på – Kamratskapet.

Detta är inte vad vi tillsammans vill stå för. Detta är inte blåvit supporterkultur!

I motgång skall vi sluta oss samman – inte ge oss på varandra. Det har aldrig varit viktigare än nu. Det enda sättet vi kan lösa vår utsatta situation är tillsammans.

Vi förutsätter nu att den eller de personer som gick över gränsen i söndags tar ansvar för sitt beteende. Så gör en äkta Kamrat.

Vi vill även rikta vår djupaste sympati till den eller de spelare som utsattes.

Supporterklubben Änglarna

Ultras Göteborg

Supras Göteborg

Cliffhangerz

GFK

Sektion Oslo

Oktoberkamraterna

GP har varit i kontakt med IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson. Han avböjer att kommentera och hänvisar i stället till skrivelsen på klubbens hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.