Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: MICHAEL ERICHSEN
Bild: MICHAEL ERICHSEN

Då öppnar allsvenskans transferfönster

Coronakrisen har ställt till det i planerandet för Fotbollseuropa. Uppskjutna ligor och försenat Europaspel har inneburit att transferfönstret tvingats flyttas fram. Nu har Svensk Elitfotboll släppt datumen för när klubbarna kan värva igen.

Både herrallsvenskan och damallsvenskan är äntligen igång efter en vår av ovisshet gällande när fotbollen skulle kunna återupptas till följd av den rådande coronapandemin.

Något som fortfarande har varit höljt i dunkel är när det svenska sommarfönstret ska öppna. Efter önskemål från SEF till följd av den försenade säsongsstarten och de nyligen släppta datumen för kval till Europaspel bad Svenska fotbollsförbundet FIFA att flytta fram herrklubbarnas transferfönster.

Efter en omröstning mellan de allsvenska klubbarna går nu Svensk Elitfotboll ut med fastställda datum för när sommarfönstret öppnar.

För herrspelare är fönstret framflyttat två veckor och är öppet 29 juli – 25 augusti. För damspelare gäller samma datum som tidigare, 15 juli – 11 augusti.

Sonny Karlsson, sportchef i BK Häcken, berättar att de allsvenska klubbarna fick rösta mellan tre olika alternativ.

– Det är det datumet som vi röstade för. Om det är bättre att det läggs senare eller får ligga kvar, det vet jag inte. Egentligen gör man det för att alla de andra ligornas fönster senarelagts.

Efter fyra intensiva omgångar i Allsvenskan så har truppläget börjat klarna för klubbarna. Häckens Sonny Karlsson känner dock inget oro över bredden i laget.

– Inte nu, och det är inte heller därför som vi röstat för att flytta fram. Det handlar mer om att man inte vill riskera att bli utan spelare i slutet av sommaren om det kommer in bud som man tvingas ta.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.