Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Då är Roy inte välkommen in i landet"

Henry Winter, fotbollsskribent på The Times, är säker på vad som händer med Roy Hodgson om Island skulle skrälla. – Då är han inte välkommen in i landet – det blir en omvänd Brexit!

Dagen före EM-åttondelen i Nice mellan England och Island kämpade fotbollsexperter om att överträffa sig själva i vad en eventuell förlust för STORA England mot LILLA Island skulle få för konsekvenser.

Henry Winter, numer på The Times, tidigare The Daily Telegraph, skrattade först, lätt chockad över GP:s fråga om vad som skulle hända med Englands förbundskapten Roy Hodgson vid en förlust mot Island.

– Hahaha. Oj. Det blir en omvänd Brexit! Eller, det blir en Brexit. Han är inte välkommen in i landet. Det skulle vara gigantiskt, säger Winter.

– Det skulle inte finnas något liknande i den engelska fotbollens historia. Det finns inget att jämföra med, att England skulle åka ut mot ett land med Islands storlek, i en turnering med de spelarna de har, med de pengarna de tjänar, de pengarna FA har investerat, i träning, i förberedelser.

Samtidigt har Henry Winter och andra respekt för Islands prestation i EM. Efter tre gruppspelsmatcher har de ännu inte förlorat. Mot Österrike kom första segern – och avancemang till åttondelsfinal som grupptvåa.

– Island är ett svårt lag, du kan se den andan när de tar på sig tröjorna. Det skulle var en gigantisk … det skulle vara en av de största sportchockerna genom alla år. Vi har just sett Leicester vinna Premier League … De har spelare som Gylfi Sigurdson, en bra spelare, ett stort hjärta, och en bra målvakt. Allt är möjligt med England.

Henry Winter har bevakat det engelska fotbollslandslaget sedan Sven-Göran Erikssons tid, då England under Erikssons ledning nådde tre raka kvartsfinaler, VM 2002, EM 2004 och VM 2006.

Jämför Roy Hodgson med Sven-Göran Eriksson!

– Sven-Göran Eriksson hade ett väldigt bra försvar att utgå från. I Svens sista mästerskap, VM 2006, hade han fyra mittbackar – Rio Ferdinand, John Terry, Sol Campbell och Jamie Carragher – som alla var bättre än de vi har i dag. Även reserverna var bättre.

– De hade bra spelare, de försvarade sig bra. De släppte bara in ett par mål.

– Däremot använde Sven inte Paul Scholes på ett korrekt sätt. Sven hade fler spelare att välja mellan.

Och så hade han sitt Lampard och Gerrard-problem?

– Ja, han behövde fatta ett beslut, ett avgörande beslut om vem av dem som skulle lämna –och bygga laget runt den andra. England har för närvarande inte de mittfältsmöjligheterna.

– Roy är en bra coach, men … är han äventyrlig nog? Kommer han ändra matchen med sina avbytare? Vid senaste VM:et gjordes 25 av 170 mål av inhoppare, däribland Götze i finalen. Det funkade mot Wales, med Sturridge och Vardy. Jag har inte säker på att han vet vilket lag som är hans bästa.

Och vilket startelva tror du på?

– Några tror att det kommer bli den samma som i matchen mot Ryssland. Det enda ändringen skulle kunna vara Sturridge i stället för Sterling. Och att Kane kommer tillbaka in.

Det skulle ge följande startelva i morgon kväll 21.00: 1 Joe Hart – 2 Kyle Walker, 5 Gary Cahill, 6 Chris Smalling, 3 Danny Rose – 20 Dele Alli, 17 Eric Dier, 10 Wayne Rooney – 8 Adam Lallana, 9 Harry Kane, 15 Daniel Sturridge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.