Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Därför dröjer IFK:s förlängning med Lennartsson

I mitten av oktober gick IFK Göteborg ut med att de vill förlänga Jörgen Lennartssons avtal som tränare. Fortfarande, ett halvår senare, saknas en överenskommelse. Trots att båda parter vill samma sak. GP kan i dag berätta vad det låsta förhandlingsläget handlar om.

Ett av skälen är enligt uppgift till GP en önskan från Jörgen Lennartsson att få med en klausul som reglerar ersättningen vid eventuell uppsägning, en klausul som – om den kommer med – ger Lennartsson rätt till full lön även om han skulle få en ny anställning innan avtalets tänkta slutdatum. Detta stödjs av Tränarföreningen.

Ett annat är att Lennartsson uppges vara oroad över vilka spelare han har att tillgå 2018. I nuläget har elva spelare i dagens trupp utgående kontrakt. 

Ett tredje att IFK Göteborg under försäsongen funderat kring om Lennartsson, vars avtal löper ut efter säsongen, lyckats skapa ett tillräckligt aggressivt och löpintensivt spel för att uppnå de framtida målen om SM-guld och Europaspel.

I februari förklarade sportchef Mats Gren i GP att diskussionerna ”har legat ner lite”, men möjligheterna att få till en förlängning är stora. ”Ju fortare desto bättre. Det hade varit gott att få klart det”, utvecklade IFK:s ordförande Frank Andersson i samma veva. 

På onsdagseftermiddagen, nästan två månader senare, beskrev Mats Gren, förhandlingsläget så här:

– Vi för en dialog. Jag vill inte kommentera så jättemycket, mer än att vi för en dialog.

Frank Andersson bekräftar bilden:

– Vi har inte haft någon diskussion om detta det sista.

Jörgen Lennartssons version skiljer sig inte nämnvärt från Grens och Anderssons:

– Det är inte någon jätteintensiv förhandling för närvarande. Vi har haft en del samtal, jag fokuserar mest på den dagliga verksamheten och att vinna så mycket fotbollsmatcher vi kan.

Kommentarerna förändras efter GP:s uppgifter om den infekterade uppsägningsklausulen, som i förlängningen kan fälla hela avtalet.

– Det är klart att vissa saker måste vi hitta lösningar på i ett avtal för att vi skall komma överens. Är vi helt oense om vissa punkter är det svårt. Jag är förhoppningsfull, säger Mats Gren.

Är det inte rimligt att tränaren får betalt för hela kontraktstiden om det är klubben som gör sig av med tränaren?

– Ja. Om han inte får ett nytt jobb. 

Frank Andersson står fast vid uppfattningen att Jörgen Lennartsson är rätt man att leda IFK Göteborg i framtiden.

– Jag tycker att Jörgen är en väldigt bra föreningsmänniska, sådana vi behöver. Vi måste kunna försvara ett bra avtal utåt, mot våra medlemmar. Klubbens hållning måste vara att om man får ett nytt jobb måste det ske en avräkning, säger han.  

Jörgen Lennartsson väljer att inte uttala sig om den specifika klausulen. 

– Jag har inga kommentarer kring detaljer i diskussionerna, säger han. 

Hur ser du på din framtid i IFK?

– Det är klart att jag har fått intressanta förfrågningar om andra tränarjobb under den tid jag har varit i Blåvitt, men känt att jag vill vara lojal mot det avtal jag har med IFK.

Från vilka klubbar?

– Det kan jag självklart inte kommentera. För mig handlar detta även om ledarstabens framtid. Jag trivs väldigt bra med den tränarstab vi har nu. Det är också en viktig faktor för mig, att det inte blir några förändringar där. 

Är din förstaprio fortfarande att förlänga med IFK?

– Ja, det är det. 

När behöver det vara klart?

– Det är ingen fördel för någon part att det drar ut på tiden. Det kan innebära att det dyker upp flera alternativ som gör att situationen blir komplicerad. Kontinuitet, framförhållning och långsiktighet är nycklar i alla framgångsrika föreningar, säger han.

Jörgen Lennartsson har mellan varven varit ifrågasatt i sin roll som tränare för IFK Göteborg. Anser Mats Gren, trots det, att han är rätt man att träna IFK:s A-lag de kommande åren? 

– Bestämmer vi oss för att förlänga med Jörgen anser vi att han är rätt person att träna Blåvitt. 

Hur påverkar 1-1 och begränsat anfallsspel mot en nykomling (AFC) på hemmaplan din syn på frågan?

– Jag tittar inte på en enskild match. Jag tittar på helheten. Vad som är viktigt i IFK Göteborgs framtid.

Det har tidigare talats om ett år. Vilken kontraktslängd diskuterar ni nu?

– Om det är ett år, två år eller tre år är inte riktigt klart. Det är inte mejslat i sten. 

Vad påverkar där?

– Det kan vara olika saker från vår och Jörgens sida. Det är inte bara vi som dikterar det. 

Vad händer härnäst?

– Vi fortsätter dialogen. Om den är klar om en vecka, två veckor eller en månad vet jag inte.

Jobbar du med ett parallellt spår?

– Nej. Jag är absolut ingen sportchef som vill byta tränare. Kanske uppfattas jag så för att jag flyttade på Micke Stahre när jag kom in. Jag är för kontinuitet.

Gert Persson är generalsekreterare i Tränarföreningen, som företräder anslutna medlemmar i tvister och avtalsfrågor. Tränarna omfattas av ett kollektivavtal skrivet av Unionen. 

– Det finns lika många typer av avtal som det finns klubbar. Principen för anställning som är viss tid är att de löper kontraktstiden ut. När den tiden har gått upphör kontraktet. Det behöver inte sägas upp. 

– Om man säger upp ett sådant kontrakt innan det går ut är principen att klubben skall betala ersättning kontraktstiden ut. Om man blir uppsagd efter två månader och har ett tvåårsavtal får klubben betala lönen för återstoden av de två åren. 

Går det att avtala bort? 

– Egentligen inte. Det man kan komma överens om när avtalet skrivs är att tränaren skall ha sex månaders uppsägning. Då kan det bli det. Då måste tränaren gå med på det. 

Vilken är er rekommendation: Betala ut lönen för hela den återstående kontraktstiden eller endast fram tills att vederbörande får ett nytt uppdrag?

– Ibland hamnar man i tvist om det. Då menar klubbarna att nu har du fått ett jobb då betalar vi bara mellanskillnaden. Då vill klubben ofta inte betala den återstående delen. 

Har de rätt till det?

– Nej, det har det inte. Om de inte har skrivit in det. 

Hjälper ni till i tvist?

– Ja, det gör vi. Väldigt ofta när det går åt helsike vill man ha hjälp. Till slut kan det hamna i skiljenämnden på Svenska Fotbollförbundet.