Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Curmark ersatte landslagsstjärnan – och satte säsongens första mål

Det kunde ha blivit väldigt mycket mer – men Göteborg FC fick nöja sig med att premiärvinna med 3–0 i derbyt mot Kungsbacka DFF. Säsongens första mål gjorde Filippa Curmark som kom in på mittfältet i Elin Rubensson frånvaro.
– Det var jättekul i dag, säger hon.

Damallsvenskan är igång. I strålande sol på en grönskande gräsmatta visade Göteborg FC att de är precis så bra som förväntat. På Påskbergsvallen välkomnade det svartklädda bortalaget Kungsbacka till damallsvenskan genom att göra processen kort med dem redan från avspark.

Kungsbacka fick inte spela mer än elva minuters fotboll innan Filippa Curmark fick stå omarkerad vid bortre stolpen och bredsida in säsongens första mål på en överlång hörna.

– Det var bara att smälla dit den. Det var mycket folk i straffområdet så jag tänkte inte så mycket. Att få göra mål direkt stärker självförtroendet, särskilt när man inte gör mål så ofta, säger Filippa Curmark.

23-åringen från Jönköping, som kom in i Marcus Lantzs startelva i och med Elin Rubenssons frånfälle, imponerade med en bra högerfot matchen igenom. Den gav alltså 1-0 tidigt. Den var också högst inblandad i det 3-0-mål som definitivt tog död på hemmalagets hopp om en skräll. Opressad på offensiv planhalva lyfte Filippa Curmark in en precis boll till Rebecka Blomqvist.

LÄS MER: Norska nyförvärvet glänste i debuten

Fjolårets skyttedrottning visade prov på god speluppfattning genom att spela vidare till en fristående Pauline Hammarlund som inte gjorde något misstag och placerade in dagens tredje mål.

Däremellan hade Rebecka Blomqvist blivit fälld och det norska nyförvärvet Vilde Böe Risa dunkat in den efterföljande straffen till 2-0. Vilde Böe Risa levde i sin debut upp till alla de hyllningar hon har tagit emot från Göteborgshåll under försäsongen. Lugn med boll, alltid ett steg före och med en väldigt bra passningskvalité var hon en behållning på centralt mittfält.

LÄS MER: "En hederlig hyllning av en lysande spelare"

Att dessutom Elin Rubensson ska in på det här mittfältet är för de som håller på GFC nästan för bra för att vara sant.

– Vi har väldigt många bra spelare och det ökar konkurrensen. Det gäller att vara bäst på varje träning och varje match för att visa att man ska spela, säger Filippa Curmark.

Vad ser du som din konkurrensfördel?

– Jag är den mest defensiva av oss. Jag hjälper backlinjen, vinner dueller och andrabollar. Det är nog det som skiljer mig mest från de andra.

Spelade ut nykomlingen

Efter Pauline Hammarlunds 3-0 var det den sista dryga halvtimmen mest en fråga om hur många mål GFC skulle kunna göra. Emma Koivisto sköt i stolpen. Julia Zigiotti var på väg att drömmåla från distans men stoppades av ribban. Taylor Leach nickade i densamma.

LÄS MER: "Inte ens om man är snäll går det att hävda"

Och utöver det missade Rebecka Blomqvist ett helt knippe frilägen. U23-landslagsspelaren var lysande i det mesta på Påskbergsvallen – men avslutslägena sumpade hon gång på gång denna eftermiddag.

– Vi kunde ha gjort fler mål. Men allt sitter inte alltid. Det viktigaste var att vi vann, säger Filippa Curmark.

Kungsbacka då? Visst finns intentioner som tyder på bra saker.

Jenny Danielsson har spännande egenskaper i offensiven och Sara Nilsson visade sin snabbhet vid mer en ett tillfälle. Men det råder ingen som helst tvekan om att avståndet till den här seriens toppskikt är oerhört långt. Defensiven behöver bli tätare – men i Piteåförvärvet Moa Öhman har Kungsbacka en målvakt att lita på.

LÄS MER: Här är damallsvenskans 30 bästa spelare

LÄS MER: Här är GP-sportens damallsvenska tips

LÄS MER: GFC-stjärnan vill fortsätta fajten utanför planen

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.