Contes sista chans att rädda säsongen

Antonio Contes framtid hänger på en skör tråd, storstjärnor ryktas vara på väg bort och något titelförsvar har det inte varit tal om för fjolårsmästaren Chelsea.
När åtta omgångar återstår handlar det bara om att rädda säsongen och försöka sno en Champions League-plats.
Då behöver nog Chelsea nå ett resultat i söndagens derby mot Tottenham på Stamford Bridge.

ANNONS
|

Det har sedan länge funnits ett mönster för hur saker och ting fungerar på tränarsidan i Chelsea under Roman Abramovich. En ny manager anställs, kommer in med ny entusiasm och leder Chelsea till en titel, bara för att kort därefter hamna i någon form av dispyt och sedan sparkas.

Och så repeteras cykeln.

Strategin har förvisso renderat 14 stora titlar för Chelsea under Abramovichs ägo, men även i de bästa stunderna är turbulensen aldrig långt borta.

Antonio Conte klev förra säsongen in i Premier League-fotbollen som en virvelvind av energi och engagemang när han charmade Chelseas supportrar och knäppte världsklassmanagers som Pep Guardiola, José Mourinho, Mauricio Pochettino och Jürgen Klopp på näsan när han i överlägsen stil ledde Chelsea till ligatiteln.

ANNONS

Men ända sedan sommaren har det bubblat i hela Chelsea. Conte rök ihop med klubbledningen över uteblivna övergångar och under hela säsongen har en kris varit nära förestående.

Motgångarna avlöser varandra

Chelsea har åkt ur Champions League och Carabao Cup och titelförsvaret har varit en sorglig historia. Contes mannar har förlorat fyra av de sex senaste ligamatcherna och med åtta matcher kvar att spela har femteplacerade Chelsea fem poäng upp till en Champions League-plats.

Vid förlust i söndagens Londonderby mot Tottenham på Stamford Bridge tvingas nog Chelsea inse att kampen om en plats i den finaste av klubblagsturneringar till kommande säsong är över.

Conte menar dock på att Chelsea presterar på en mer realistisk nivå den här säsongen och att fjolåret snarare var en extraordinär överprestation där varje spelare levererade ”till 130 procent av deras kapacitet”.

– Den här säsongen har bekräftat en sak: att vi stod för en otrolig bedrift förra säsongen. Vi måste arbeta hårt och försöka förbättras. Nu skapar vi ett fundament, men om vi vill bli bättre och starkare måste vi accelerera den processen genom att köpa stora spelare, sa Conte innan landslagsuppehållet.

Just transfersituationen har varit en stor källa för irritation för Conte, som vid upprepade tillfällen vädrat sin frustration över missade transfermål. Chelsea, med planer på att flytta till en ny arena inom några år, har svårt att mäta sig med de båda Manchester-klubbarna på transfermarknaden och sportchefsposten är alltjämt vakant sedan Michael Emenalo lämnade i höstas.

ANNONS

"Vi fokuserar bara på att avsluta bra"

Oavsett om Chelsea skulle lyckas ta sig till Champions League förväntar sig få att Antonio Conte är kvar i London nästa säsong och italienaren kopplas samman med PSG och italienska landslaget, såväl som flera klubbar i Serie A, även om han själv uttryckt att han ämnar fullfölja sitt kontrakt som går ut 2019.

Dessutom fylls brittisk press av rykten om att storstjärnorna Eden Hazard och Thibaut Courtois är på väg att lämna Chelsea, trots att båda belgarna försökt vifta bort spekulationerna under landslagsuppehållet.

Även om Chelsea har sett ljusare dagar så finns det en alltjämt en stor kvalitet och grundtrygghet i laget. Conte är en skicklig taktiker, N’Golo Kanté en mänsklig mittfältsjordfräs, Hazard och Willian är spelare som på egen hand kan fälla avgörandet och i rekordförvärvet Álvaro Morata finns stor oförlöst potential. Dessutom kan Chelsea hämta trygghet inför morgondagens viktiga derby från det faktum att Tottenham inte vunnit på Stamford Bridge på 28 år.

– Vi fokuserar bara på att avsluta bra. Conte har gjort ett fantastiskt jobb och det är bara normalt att ha ett svårt år efter att ha vunnit Premier League, särskilt med den nivån Manchester City presterat på. Nu har vi en viktig avslutning framför oss för att försöka kvalificera för Champions League och vinna FA-cupen, säger försvararen Marcos Alonso till Marca.

ANNONS

ANNONS