Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

CL-matchen kan ha orsakat stor smittspridning: "Galenskap att spela"

För en månad sedan möttes Atalanta och Valencia i Champions League inför publik på San Siro.
Den italienska immunologen Francesco Le Foche som tror att matchen kan ha orsakat stor spridning av coronaviruset.
– Det var galenskap att spela den där matchen, säger han till italienska Corriere dello Sport.

Italien är hårt drabbat av det nya coronaviruset och är det land i världen där flest dödsfall rapporterats till följd av viruset. En av de hårdast drabbade städerna i landet är Bergamo, där Serie A-klubben Atalanta hör hemma.

Den 19 februari tog Atalanta emot Valencia i Champions League-åttondelsfinal på San Siro i Milano, då lagets hemmaarena är under ombyggnad och inte hade kapacitet nog att stå värd för matchen. Atalanta vann matchen med 4-1 och det var stort jubel bland den omkring 40 000 hemmasupportrar som rest de sex milen från Bergamo till Milano för att se matchen.

LÄS MER: Strömberg om viruskaoset i Nord-Italien: "Riktigt tufft"

Nu menar den italienska immunologen Francesco Le Foche, som jobbar på ett sjukhus i Rom, att matchen kan ha bidragit till spridning av coronaviruset.

– Det finns antagligen flera ”triggers” och katalysatorer som ligger bakom spridningen av viruset. Matchen mellan Atalanta och Valencia kan mycket väl vara en av dem, säger Le Foche till Corriere dello Sport.

Han fortsätter:

– Den passar in tidsmässigt. Det här var för en månad sen. Tusentals människor firade på läktaren, bara centimeter ifrån varandra. Det var eufori, skrik och kramar. Jag kan också tänka mig att många som hade biljett till den här matchen valde att gå, även om de inte kände sig helt friska. Det var en tacksam miljö för ett virus att spridas i.

"Galenskap att spela den"

Man tror att smittan kan ha spridits på läktarna i Milano och sedan tagits med åskådarna till Bergamo – där situationen nu alltså är mycket svåt.

Le Foche menar att matchen aldrig borde spelats.

– Med facit i hand var det galenskap att spela den där matchen.

Returen i CL-mötet spelades i Spanien inför tomma läktare och Atalanta vann även den matchen och avancerade till kvartsfinal. Senare har Valencia uppgett att 35 procent av spelarna i laget blivit smittade och båda lagen satts i karantän. Nu spelas i princip ingen fotboll i Europa och Champions League har satts på paus.

LÄS MER: Här är idrottsprofilerna som har coronasmittats

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.