Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gais Haris Cirak i kamp med Mjällbys Viktor Gustafson i superettan 2019. Nu är Cirak redo för comeback.  Bild: MICHAEL ERICHSEN
Gais Haris Cirak i kamp med Mjällbys Viktor Gustafson i superettan 2019. Nu är Cirak redo för comeback. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Cirak och Harvey nära efterlängtad comeback

I onsdagens hemmamatch i superettan mot Dalkurd får Gais tillbaka två spelare, Haris Cirak och Aiden Harvey, som har varit borta på grund av korsbandsskador sedan september 2019.
– Det värsta är över. Nu ser jag ljuset i tunneln, säger Haris Cirak.

Gais tränare Stefan Jacobsson tar ut matchtruppen först efter onsdagens lunchträning och kunde på tisdagen inte officiellt bekräfta att Cirak och Harvey ingår i truppen, däremot har båda fått klartecken från läkarhåll att återvända i spel.

– Båda killarna är helt okej för att spela match, sedan är frågan hur många minuter, säger Stefan Jacobsson.

Haris Cirak värvades från norska Kristiansund i augusti 2019. I sin fjärde match för klubben drog han av det främre korsbandet. Tio månader senare är han klar för comeback.

LÄS MER: Korsbandet av för Gais nyförvärv: ”Chockad”

– Som för alla var det en chock i början. Jag smälte det ganska snabbt och har varit fokuserad på att komma tillbaka sedan dess, säger Haris Cirak.

Hade coronasymtom – i sex veckor

Aiden Harveys främre korsband i höger knä gick av i matchen mot Halmstad i mitten av september. Även han är aktuell för comeback.

LÄS MER: Korsbandet av för Gaistalangen

– Hans knä är okej, men han har en stel höft. Vi får se hur vi gör där, säger Stefan Jacobsson.

För Haris Cirak tillstötte extra komplikationer i mars, vilket har fördröjt hans väg tillbaka.

LÄS MER: Ciraks rehab stoppades av segdragen sjukdom

– Jag hade coronasymtom i sex veckor. Allt man kan ha: Feber, hosta, halsont, ont i kroppen och jättehög puls. Jag har inte testat mig, så jag vet inte om det var corona, säger han.

I tio månader har Haris Cirak tvingats följa Gais från sidan.

– Det är frustrerande att inte kunna vara med och påverka. Klubben har börjat tänka mer långsiktigt. Vi är inte där vi ska vara än. Det är en högre potential i den här truppen än den vi hade förra året.

Vad tänker du på då?

– Vi har bättre spelare helt enkelt, som ska kunna vara bärande i den här serien. Det gäller att ha tålamod. Ju längre säsongen går desto bättre ska vi bli, säger Haris Cirak.

En frisk trupp

Efter premiärsegern mot Jönköpings Södra har Gais tre raka matcher utan vinst. Senast räddade man en poäng efter tidigt 0-2-underläge mot Västerås SK borta.

Mot Dalkurd, som har samlat ihop fem poäng på fyra matcher, är även Emil Wahlström tillgänglig. Predrag Randjelovic har haft trassel med en vad och är ende icke uttagningsbare gaisare.

Stefan Jacobsson har med andra ord en frisk trupp med många spelare tillgängliga.

– Den här gången är det en del som inte ens kommer med i truppen. På träning ser det väldigt bra ut. Det är speluppbyggnaden vi fortfarande har problem med. Jag är helt övertygad om att det kommer. Det gäller att ha tålamod, säger han.

LÄS MER: Gais lyfte sig i andra och fixade kryss mot Västerås

Cirak: ”Vill vara en av dem som bär Gais”

Onsdagens motstånd faktiskt lite utav ett spöklag för Gais. På sex försök har Grönsvart aldrig lyckats besegra Dalkurd i superettan. Närmast var man våren 2016 då mötet på bortaplan slutade 2-2 efter sent kvitteringsmål av Calle Nyström. Övriga fem matcher har slutat med förlust för Gais.

Notabelt i Dalkurd är att mittbacken John Stenberg på fyra matcher har gjort lika många mål (tre) som hela Gais trupp och är trea i superettans skytteliga.

– Vi möter ett bollskickligt lag som bygger allt på att ha mer boll än motståndaren. De är kluriga. Vi måste ha tålamod i vårt försvarsspel, säger Stefan Jacobsson.

Inför den stundande comebacken vet Haris Cirak vilken roll han vill ha i årets Gais.

– Jag vill vara en av dem som bär Gais, sedan kan jag inte vara helt dominant direkt. Det är naivt att tro att jag ska ”köra över superettan”. Jag är inte 90 minuter än, men 15-20 minuter ska jag klara, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.