Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Ekströmer/TT
Bild: Jonas Ekströmer/TT

Chocken: Svensk förlust mot Ukraina

Först höll matchen på att åska bort. Sedan kom en ännu större smäll. Ukraina slog Sverige med 1–0 och plötsligt är greppet om gruppsegern i princip borta.

Sverige var obesegrat i sin kvalgrupp inför mötet med Ukraina i Lviv. Men det som skulle bli tre nya poäng, och ett allt starkare kopplat tag om gruppsegern som ger en direktbiljett till fotbolls-VM nästa år, blev en rejäl missräkning.

Det var ett helt annat Ukraina än det som förlorade med 1–5 mot Danmark i fredags. Hög press, tätt försvarsspel och snabba kontringar tog Sverige på sängen.

Och när Veronika Andruchiv och lagkaptenen Darina Apanasjtjenko lirkade sig in i det svenska straffområdet efter just en sådan snabb omställning slutade det med att den senare sköt in 1–0 till hemmalaget. Mot ett för kvällen uddlöst Sverige var det allt som behövdes för att säkra tre poäng.

- Det är passivt från vårt försvar. Först spelar de in en genomskärare mellan Magda (Magdalena Eriksson) och Jonna (Andersson). Och så håller vi på att reda ut det men de kommer närmare och närmare målet och så gör deras kapten några snygga tekniska grejer och så skjuter hon in mellan något ben. Det var ganska snyggt gjort av henne men lite väl passivt av oss, säger Sveriges målvakt Hedvig Lindahl.

Kalldusch på kalldusch

Det var en kväll av kallduschar för det svenska laget. Matchen sköts fram en halvtimme på grund av ett hällregn kombinerat med både åska och blixtar. Planen var till slut ändå tillräckligt torr och spelbar för att ett på pappret starkare Sverige borde ha kunnat utnyttja sitt bollövertag bättre.

- Jag är besviken eftersom vi hade så pass mycket övertag kring deras box att vi hade förutsättningar att få med oss ett bättre resultat, säger målvakten Hedvig Lindahl efter matchen.

Sverige såg krampaktigt ut i sin offensiv. Trots stort spelövertag blev det sällan riktigt farligt, och när målchanserna väl kom gick skotten antingen högt över mål eller mitt på den ukrainska målvakten Kateryna Samson.

Revanschläge

Ukraina hade ingen uppsjö av lägen, men kändes mer beslutsamma, gick mer rakt mot mål, när ytorna kom.

- Vi lyckas inte sätta dit bollen i dag. Sista tredjedelen fick vi inte till så som vi ville, vi var lite långsamma i spelvändningarna. Jag tycker ändå att vi äger matchen och ska vinna den, men tyvärr får vi inte till det hundra procent i dag och de lyckas göra ett omställningsmål, säger Kosovare Asllani.

Två gruppspelsmatcher återstår för Sverige, som nu står på samma poäng (15) som Danmark – som 5–1-besegrade Ungern. Toppen tätnar också eftersom Ukraina går upp på 10 poäng, och fortfarande kan nå andraplatsen i gruppen.

Sverige får chans till revansch när Ukraina återigen står för motståndet i nästa omgång den 30 augusti.

- Då är det hemmaplan och förhoppningsvis bra stöd på läktaren och jag är inte så säker på att det här laget är så bra om de spelar inför en större publik så det finns fördelar med hemmaplan, säger Hedvig Lindahl.

Gruppspelet avslutas sedan borta mot Danmark den 4 september.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.