Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Charlotte Rohlin om cancern: ”Frågade om jag skulle dö”

Charlotte Rohlin, 41, drabbades av bröstcancer 2021. Nu har hon opererat bort båda brösten och väntar på besked om cancern spridit sig.
– Jag frågade om jag skulle dö, säger den tidigare landslagsbacken till SVT.

I december förra året meddelade den tidigare landslagsspelaren i fotboll Charlotte Rohlin, 41, att hon drabbats av en aggressiv form av bröstcancer, något hon då beskrev som ”min största match i livet”. Hon har på sociala medier delat med sig av sin vardag och för SVT berättar hon nu om den tuffa tiden och om valet att vara öppen med sin situation.

– På ett sätt kan man nästan känna lite skam över att man är sjuk. Jag har varit en pigg och aktiv tjej som älskar att träna och så där. Man förändras, man orkar inte lika mycket. Om man får dela det på något sätt så kanske man kan få förståelse i vissa situationer, säger hon.

Efter cellgiftsbehandling opererades hennes båda bröst och tre lymfkörtlar bort för två veckor sedan och även äggstockarna ska opereras bort för att undvika att cancern sprider sig.

– Jag frågade om jag skulle dö. Då sa de: ”Det är det vi ska hjälpa dig med, så du inte gör det. Och vi ska göra allt för att du ska klara det”.

Vill nå andra: ”Kan ha räddat mig”

Hon väntar nu på besked om cancern spridit sig och säger att hon är glad men orolig inför beskedet och den kommande operationen. Samtidigt som hon går sin egen kamp mot cancern vill hon sprida till andra kvinnor vikten av att vara uppmärksam och klämma på brösten.

– Jag hittade min tumör själv och jag känner att jag har något syfte nu att nå ut till folk att de ska känna på sina bröst och lära känna dem. Det kan verkligen ha räddat mig.

Charlotte Rohlin, född i Linköping, representerade Linköpings FC hela sin seniorkarriär, från 2002 till 2015. Hon spelade mellan 2007 och 2015 77 A-landskamper för Sverige och var bland annat med och vann VM-brons 2011. På Fotbollsgalan 2010 och 2011 fick hon utmärkelsen årets back. Efter karriären var hon assisterande tränare i Linköping.

LÄS OCKSÅ: Charlotte Rohlin drabbad av bröstcancer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.