Champions League på väg att förändras

Champions League kan vara på väg att genomgå en omfattande förändring. Förslaget? Fler garanterade platser i turneringen för storklubbarna och matcher på lördagar. – Vi kommer att hitta ett nytt format innan året är slut, säger Uefas Giorgio Marchetti.

ANNONS
|

Med jämna mellanrum har det spekulerats om att Champions League ska ersättas med en europeisk superliga. Det har ryktats om flera olika förändringar och upplägg förden klassiska turneringen, många förslag har presenterats somgynnsamma för de större klubbarna - meninte lika positiva för lagen som hör hemma ide mindre ligorna.

Och nu bekräftar Uefas Giorgio Marchetti att ett nytt format är på gång. Och även den här gången ser förslaget ut att gynna de stora elefanterna i klubbfotbollen.

– Vi kommer att hitta ett nytt format innan året är slut.Vi håller för tillfälletpå ochutvärderar och lyssnar, säger Uefas tävlingschefGiorgio Marchetti.

Uefa och klubbarna ska ha kommit långt i sina förhandlingar. Enligt brittisk media träffadesrepresentanter från det europeiska fotbollsförbundet och de mäktigaste klubbarna i samband medChampions League-finalen i Milano mellan Real Madrid och Atletico Madrid. Danska Ekstrabladet skriver att det nya formatet just kommer att likna en europeisk superliga, där lagen från de fyra största ligorna och de största klubbarna ska bli garanterade platser.

ANNONS

Tidningen skriver att några delar av det nyaförslaget handlarom att matchdagarna,tisdagar och onsdagar (undantaget finalen) kan komma att ändras. I stället för att enbart spela mitt i veckorna ska Uefa ha öppnat för att matcher, i gruppspelet, kan komma att spelas på lördagar. Allt för att väcka ett större intresse i Asien och Nordamerika, vilket skulle innebära en ökning av turneringens intäkter. Att byta speldagar till lördag är dock inte något som de engelska Premier League-klubbarna ska ställa sig positiva till.

Även om ett nytt format alltså är på gång så kan detinte verkställasförrän från och med säsongen 2018/2019, då det nuvarande tv-avtalet går ut.

ANNONS