Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Caroline Segers staty vandaliserad i Helsingborg

Caroline Segers staty har vandaliserats i Helsingborg.
Något som får landslagsstjärnan att reagera kraftigt på sociala medier.
"Ett fåtal personer som gör fega saker", skriver hon på Instagram.

Flera av de svenska landslagsstjärnorna fick statyer resta efter sig inför VM i Frankrike, statyer som bland annat stod utanför Gamla Ullevi inför genrepet mot Sydkorea.

Därefter har de stått placerade på olika platser runtom i Sverige. Nilla Fischers hamnade i Linköping där hon numer huserar – där blev den också vandaliserad under det pågende mästerskapet.

LÄS MER: Statyn av Nilla Fischer vandaliserad

Segers staty vandaliserad

Nu har ännu en staty vandaliserat, den här gången var det Caroline Segers som förstördes. Statyn stod placerad i landslagsstjärnans hemstad Helsingborg, där någon slagit av vänsterarmen.

Något som får henne att rasa på sociala medier.

"Till dig eller er som tagit till yttre våld mot min avbild som står placerad i Helsingborg som är en symbol för jämställdhet så vill jag säga:

Oavsett hur många gånger eller hur mycket tid ni kommer lägga på att förstöra, vandalisera och hata så kommer ni aldrig besegra. Kraften som finns i mig och alla fina människor där ute kommer för alltid vara större än ett fåtal personer som gör fega saker. Vi som outtröttligt kämpar och banar väg för nästa generation kommer att fortsätta tills den dag då ni förstår att alla människor är lika mycket värda.", skriver hon på Instagram.

"Oacceptabelt"

Caroline Segers staty kommer dock få tillbaka armen. Det berättar Frida Keane som är presskontakt för Coca Cola, sponsorn som ligger bakom statyerna.

– Arbetet med att restaurera statyn har vi redan satt igång. Personerna som gjutit avbilden kommer till platsen imorgon och då kommer de avgöra ifall den nuvarande går att restaurera eller om det behöver göras en ny, säger Frida Keane till SVT Sport.

Hon berättar att armen inte "bara" gått att ta av, utan att det lär ha krävts en hel del jobb för att göra det.

– Det krävs extraordinär kraft och tillhygge för att skada den. Det här är inte lättvindigt gjort.

Att det dessutom är andra statyn som förstörts gör henne upprörd, Frida Keane berättar också att det hela är polisanmält.

– Spontana känslan är att det är oacceptabelt att två kvinnliga fotbollsspelare inte kan stå orörda på allmän plats i Sverige. Jättetråkigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.