Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Carl Starfelt om flytten till Ryssland: ”Kan ta steg vidare”

Förra sommaren sålde Blåvitt mittbacken Carl Starfelt till ryska Rubin Kazan. 25-åringen har sedan dess tagit en plats i startelvan och har nu belönats med en plats i landslaget. Mot Ryssland tar han en direkt plats i startelvan.
– Klarar man av att spela i den ryska ligan så är det klart att man kan ta steg vidare, säger Starfelt till Fotbolldirekt.

När Janne Andersson tog ut sin trupp för Nations League-matcherna mot Kroatien och Portugal, samt träningslandskampen med Ryssland, var uttagningen av debutanten Carl Starfelt en av de mest överraskande namnen.

25-åringen, som sommaren 2019 lämnade Blåvitt för Rubin Kazan, har under sin tid i Ryssland gjort framsteg och talar själv om sin utveckling.

– Jag har tagit steg taktiskt. Man tränar även hårdare så jag är bättre tränad. Det är väl de två största skillnaderna, säger Starfelt till Fotbolldirekt.

Starfelt, som fostrades i Brommapojkarna, kom till Blåvitt inför säsongen 2018 och hann göra 48 matcher innan han sommaren 2019 såldes till Rubin Kazan för 13 miljoner kronor.

André Calisir jublar med Carl Starfelt efter 2-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och GIF Sundsvall den 6 juli 2019. Bild: MATHIAS BERGELD
André Calisir jublar med Carl Starfelt efter 2-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan IFK Göteborg och GIF Sundsvall den 6 juli 2019. Bild: MATHIAS BERGELD

Regelbunden startspelare

Flytten till Ryssland beskriver han själv som ”ett bra steg” i karriären.

– Det är en del skillnader. Ett snäpp upp, det är ganska fysiskt. Sen är topplagen väldigt, väldigt bra. Många grejer runt omkring förstås som är en omställning för en svensk spelare. Med språket, tolk och som sagt - det är lite mer fysiskt. Man springer mycket mer. Jag har anpassat mig bra till ligan och det känns väldigt bra, säger han till Fotbolldirekt.

Den här säsongen har han spelat samtliga tio av lagets matcher, och har dessutom siktet inställt på ännu högre höjder.

– Klarar man av att spela i den ryska ligan så är det klart att man kan ta steg vidare. Det är en stark liga och det är väl framförallt till Europas stora ligor man kan gå vidare till.

Med en dag kvar till matchen valde Janne Andersson också att gå ut med sin startelva till matchen, där Carl Starfelt debuterar från start och bildar mittlås med Sebastian Holmén.

Med i startelvan finns också en annan Blåvitt-bekant, Gustav Svensson, som startar på innermittfältet.

Så startar Sverige mot Ryssland:

Karl-Johan Johnsson(mv) – Emil Krafth, Sebastian Holmén, Carl Starfelt, Pierre Bengtsson – Sebastian Larsson, Gustav Svensson, Mattias Svanberg, Ken Sema – Jordan Larsson, Alexander Isak

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.