Bronslaget firade i Stockholm – statsministern höll tal

Det blir inget publikt firande för det svenska bronslaget men spelarna firade när de kom hem till Sverige på måndagen.
Efter hyllning av kungahuset hölls fest på en restaurang i Gamla stan – med statsminister Ulf Kristersson som talare.
– Han pratade mycket om vad spelarna betyder som förebilder, säger Svenska fotbollförbundets presschef Petra Thorén till Sportbladet.

ANNONS
|

Svenska landslaget kom hem från Australien med bronsmedaljer efter att ha besegrat hemmanationen i bronsmatchen i lördags.

Förra veckan meddelade Svenska fotbollförbundet att det publika medaljfirandet på svensk mark skjuts på framtiden efter Säpos besked om höjd terrorhotnivå i Sverige. Men säkerhetsläget hindrade inte laget från att fira.

När bronshjältarna på måndagen landade på Arlanda togs de emot av familj och media på flygplatsen. Därefter åkte de till slottet och hyllades av kungafamiljen, vilket både landslaget och kungahuset delade med sig av på sociala medier.

”Välkomna hem till Sverige. På Kungl. Slottet togs under kvällen spelarna emot av Kronprinsessan, Prinsessan Estelle, Prins Oscar och Prins Carl Philip. Under mottagningen framförde Kronprinsessan Kungafamiljens gratulationer till bronset”, skriver kungahuset.

ANNONS

På kvällen festade laget tillsammans i Stockholm. Enligt Sportbladet hölls den hemliga festen med anhöriga på restaurang Mister French i Gamla stan och det fanns enligt tidningen några specialinbjudna gäster på plats. Miss Li, artisten bakom VM-låten ”Våran sång” var på plats, liksom idrottsminister Jakob Forssmed (KD) och statsminister Ulf Kristersson (M). Miss Li sjöng sin låt och Ulf Kristersson höll tal på festen.

– Han pratade mycket om vad spelarna betyder som förebilder för unga flickor framför allt, men även unga pojkar. Vad de betyder för folkhälsan och deras roller som förebilder, säger Svenska fotbollförbundets presschef Petra Thorén till Sportbladet.

Uppmanades att inte dela bilder

Fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman säger till tidningen att spelarna uppmanats att hålla festen hemlig och inte dela med sig av bilder på sociala medier.

– De har varit med i våra tankebanor, förstått varför vi inte är i Kungsträdgården och förstått varför vi resonerar så som vi gör kring det här med att hålla platsen så sluten som möjligt, säger han.

Det ska ha varit poliser på plats vid restaurangen för att se till att obehöriga inte tog sig in på festen och Fredman säger att förbundet själva även haft personal på plats, som samarbetat med polisen.

ANNONS

– Att Ulf Kristersson var här föranleder naturligtvis också ett extra säkerhetspådrag kopplat till säkerhetspolisen, säger han.

LÄS MER:Fansens besvikelse: Landslaget dök inte upp

LÄS MER:Bronshjältarna hemma i Sverige efter VM

LÄS MER:Så blir skulpturen för damfotboll utanför Gamla Ullevi

LÄS MER:Rolfö öppnar upp: "Längtar efter att inte ha ont"

ANNONS