Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

Bronshjälten om nya uppdraget: ”Hedrande”

Tar över U21-landslaget efter succétränaren till sommaren. Håkan Ericson förde Sveriges U21-landslag till EM-guld, men lämnar posten efter sommarens EM-slutspel. Roland Nilsson får den otacksamma uppgiften att ersätta honom och få nästa kull svenska talanger blomstra. – Det knackar på spelare i varje åldersgrupp, säger han.

Från en relativt undanskymd tillvaro till ett av landets populäraste landslag. Sommaren 2015 charmade Sveriges U21-landslag sig till EM-guld och proffskontrakt. Den tidigare stundtals kritiserade förbundskaptenen Håkan Ericson höjdes till skyarna. I juni spelar 94:orna EM i Polen. Samtidigt har flera yngre landslag nått internationella mästerskap de senaste åren. Svensk ungdomsfotboll är, sett ur ett mästerskapsperspektiv, bättre än någonsin. Mannen som från och med den 1 juni spelar en nyckelroll i att rida på den vågen är Roland Nilsson.

– Det känns spännande och hedrande. Håkan har gjort ett fantastiskt jobb med att ta U21 till slutspelen. Det är klart att det blir en press på den som tar över. Det blir mitt jobb att fortsätta med nya talanger, att ta över stafettpinnen, säger han.

Uppstart i juni

Det första uppdraget vid posten blir att sätta samman en grupp spelare födda -96 eller senare till kommande U21-landslag. Efter att Håkan Ericson tagit ut sin EM-trupp skapar Roland Nilsson en grupp som samlas på Bosön i början av juni. 

– Det blir en liten uppstart och ett sätt för mig att titta över spelarna. Jag vill få ett hum om hur de ligger till.

Hur ser du på svensk landslagsfotboll på ungdomssidan just nu?

– Den är bra. Vi utbildar våra spelare bättre och bättre och när vi gör det så blir spelarna också bättre. A-lagstränarna har öppnat upp för talangerna. Det har blivit en naturlig väg att gå för dem.

"Vi har spelare som utvecklas härligt"

Roland Nilsson känner till förbundets korridorer väl efter sina tre år som förbundskapten för 98:orna och 00:ornas landslag.

– Det knackar på spelare i varje åldersgrupp. Det är jättekul att det är så, att vi har spelare som utvecklas härligt. Det har varit väldig trevligt att få jobba med de spelarna som kommit längst i sina lag. Det blir mycket planering och tiden är knapp så det gäller att man verkligen får fram vad man vill, säger han.

Vad ser du som din huvudsakliga uppgift som U21-förbundskapten?

– Det är att de ska fortsätta utvecklas som spelare och att de kan ta nästa steg. Varje landslag är ett nästa steg för att klara nästa nivå. Vi vill utbilda dem för att kunna vara med i ett eventuellt A-landslag.  Solklart vill man gå långt i slutspelen men i grund och botten handlar det om att förbereda dem för A-landslaget.

Roland Nilsson har gedigna spelar och tränarmeriter bakom sig. Innan uppdraget som U21-förbundskapten har han bland annat basat över Gais, Malmö FF och FC Köpenhamn. Som spelare var han med och vann Uefa cupen 1987 med IFK Göteborg och tog brons i VM 1994. 

I bildspelet ovan kan du läsa om vad han och de andra bronshjältarna gör i dag.