Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bråk på Häckens träning: "Jag blev helt galen"

Inför måndagens derby mot IFK Göteborg rök flera spelare i Häcken ihop på torsdagens träning efter en sen och tuff tackling av Mohammed Abubakari på Alhassan Kamara. – Inte acceptabelt, varken på träning eller i match, säger tränaren Peter Gerhardsson.

Det var alldeles i slutskedet av torsdagens fotbollsträning på Gothia Park Academy som situationen uppstod, en händelse som direkt involverade flera av spelarna i BK Häcken. Starka känslor, höga röstlägen, flera knuffar – och, efteråt, tydliga avståndstaganden.

– Väldigt onödigt, menade nyförvärvet Alexander Farnerud.

– Rött kort om det hade varit match, sade Peter Gerhardsson.

Huvudpersonerna, som är goda vänner utanför planen, gav i samtal med GP sina versioner av incidenten.

– Jag fick en tackling bakifrån. Det är fotboll. Saker händer, skit händer hela tiden. Där ute är det slagsmål, men inte här, förklarade Ahassan ”Crespo” Kamara med lindad fot i högläge utanför planen.

Det är oklart om han kan spela måndagens match på Bravida Arena.

Mohammed Abubakari, som tappade fattningen och tacklade sin lagkompis, förklarar sin handling så här.

– Vi tränar alltid så här, ibland är det inte så hårt, men i dag blev jag helt galen, säger han om sitt övertramp.

Tacklingen däckade Kamara, som fick vård ute på planen av lagets sjukgymnast Patrik Ghazarian. Intill försökte flera spelare samtidigt lugna ned Abubakari.

– Jag gillar inte att förlora. När jag förlorar passerar jag ibland en gräns.

– Jag hade kontakt med två spelare. Jag gillade det inte. Det slutade riktigt illa. I slutändan är det så här det är i fotboll. Det kan hända bara så där. Det var en tuff tackling, vi närmar oss ett derby.

Peter Gerhardsson kallade omedelbart till sig mittfältaren för samtal i avbytarbåset intill planen.

– Det var ett par situationer för ”Mommo”, ena gången får han bollen, andra gången frispark. Det uppfattade han aldrig, blev förbannad och gick fult in i en tackling. I match är det rött kort och det var det jag förklarade för honom. Det är inte acceptabelt, varken på träning eller i match. Jag uppmanade honom även att prata ut med dem han har eventuella konflikter med, för att lösa dem.

Mohammed Abubakari om samtalet med Peter Gerhardsson:

– Coachen vill ha alla spelare friska till derbyt. Jag sa även till honom att jag är ledsen för det som hände. Vi förbereder oss för något vi vill uppnå. Fast återigen, det är fotboll.

Har du pratat med ”Crespo” efteråt?

– Jaja. Han är min bror. Vi går ut tillsammans, vi gör allt tillsammans. I dag ute på planen var det annorlunda. Där bryr vi oss inte om vad vi gör utanför planen. Vi vill bara spela vårt spel och vinna. Det var därför det hände. Efteråt bad jag honom om ursäkt. Det var inte min avsikt att sparka honom och göra något dåligt.

Alhassan Kamara var förlåtande:

– Självklart är vi vänner. Om saker som det här inte händer på planen vill vi inte vinna.

Tror du att foten tillåter spel på måndag?

– Jag vet inte. Vi får se. Det smärtar lite grand. Jag tror inte att det är något allvarligare. Om det hade varit något allvarligt hade jag inte kunnat gå på den.

Peter Gerhardsson agerade direkt och var tydlig efteråt.

– Det är inte så ofta vi har sådant här, det är värre om du har det varje träning. Då är det något som är problem.

Hur ofta händer sådant här?

– Jag vet inte. Det var nu det hände. Då agerar vi i dag.

Är det ett tecken på att det är en viktig match runt hörnet?

– Alla matcher är viktiga. Jag tror inte en sekund på att det skulle vara något sådant. Det är hittepågrejor. Det här är mer en situation som uppstår.

Alexander Farnerud, med mångårigt förflutet i flera europeiska toppligor, har sett liknande saker förr.

– Det har hänt en hel del under min karriär. Frustration. Och efterslängar.

Vad tänker du om den här incidenten?

– Det är frustration som sagt. Jag tycker alltid att sådant är väldigt onödigt. Framför allt när du kan skada spelare som du behöver i matcher. Du behöver hela truppen, ingen skall skada sig onödigt. Det känns som att … varje individ skall vara hetlevrad, men sådana saker får inte hända.

– Det skall vara kamp på planen. Sedan skall det inte bli onödiga, farliga tacklingar. Det kan vara så att man har en het duell eller så, men det skall inte vara så att man vill skada.

Hur uppfattade du själva situationen nu?

– Han var frustrerad. Han var inblandad i en tackling innan. Det var jag som tacklade i och för sig, men jag gick efter boll, att det blev frispark var inget att säga om. Att han sedan ger igen ser man tydligt.

Häcken kommer inte vidta några åtgärder mot spelaren. Det bekräftar både Peter Gerhardsson och sportchefen Sonny Karlsson, som också närvarade under träningen.